Κλείσιμο

Πάνω από 30 συλλήψεις στην Τουρκία για sex tape που «συνδέεται» με τον Γκιουλέν

Τουλάχιστον 36 άτομα συνελήφθησαν σήμερα στην Τουρκία με την υποψία ότι εμπλέκονται στη διαρροή ενός πολύκροτου ερωτικού βίντεο, που το 2010 στοίχισε τη θέση του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τουρκικές Αρχές συνδέουν την υπόθεση με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ως τον εγκέφαλο πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ο αριθμός των συλλήψεων μάλιστα δεν αποκλείεται να αυξηθεί, με δεδομένο ότι το κρατικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει πως τουλάχιστον 89 εντάλματα έχουν έως τώρα εκδοθεί για την υπόθεση.

Στον απόηχο του πραξικοπήματος, οι τουρκικές Αρχές έχουν κινηθεί πολύ δυναμικά κατά του δικτύου Γκιουλέν, κλείνοντας δεκάδες σχολεία που ανήκουν στην οργάνωσή του και απολύοντας ή θέτοντας σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που κατηγορούνται ότι συνδέονται μαζί του.

Μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση έχει πιέσει και ξένες χώρες, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να κλείσουν σχολεία και νοσοκομεία που ελέγχονται από το κίνημα Γκιουλέν.

Το σεξουαλικό σκάνδαλο που είχε προκληθεί από τη δημοσιοποίηση του βίντεο είχε υποχρεώσει σε παραίτηση τον τότε 72χρονο Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Το βίντεο εμφάνιζε τον Μπαϊκάλ να έχει εξωσυζυγική σχέση με μία βουλευτή της παράταξής του ενώ ο ίδιος είχε καταγγείλει «συνωμοσία» σε βάρος του.

Παρεμφερή σκάνδαλα είχαν κηλιδώσει την υπόληψη ηγετικών στελεχών του εθνικιστικού κόμματος MHP. Η προέλευση αυτών των βίντεο δεν είχε ποτέ αποκαλυφθεί.
Πηγή: skai.gr