Ακόμα 311 πραξικοπηματίες ψάχνει η Τουρκία καθώς συνεχίζεται η εκκαθάριση στο στρατό

Ακόμα 311 στρατιωτικοί, ανάμεσά τους και εννέα στρατηγοί, εξακολουθούν να αναζητούνται στην Τουρκία σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Φικρί Ισίκ, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των καρατομήσεων στις ένοπλες δυνάμεις εάν χρειαστεί.

Ο κ. Ισίκ σημείωσε πως 311 ύποπτοι πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμα σε τουρκικό έδαφος.

Στον απόηχο του πραξικοπήματος, οι τουρκικές Αρχές έχουν ήδη απολύσει, θέσει σε διαθεσιμότητα ή συλλάβει σχεδόν 70.000 εργαζόμενους στο χώρο της εκπαίδευσης, των μέσων ενημέρωσης και των ένοπλων δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα προέβη σε νέα βήματα ώστε να ενισχύσει τον πολιτικό έλεγχο πάνω στο στράτευμα, που έχει καταλάβει τέσσερις φορές την εξουσία από τη δεκαετία του 1960.

Με διάταγμα που φέρει την υπογραφή του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη μετάταξη 167 ανώτατων αξιωματικών σε νέες θέσεις υπηρεσίας. Στους μεταταχθέντες περιλαμβάνονται 94 στρατηγοί του στρατού ξηράς και 22 ναύαρχοι.

Οι μεταθέσεις έρχονται στον απόηχο προγενέστερου προεδρικού διατάγματος που εξουσιοδοτεί τον κ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπινάλι Γιλντιρίμ να δίνουν απευθείας εντολές στους αρχηγούς των τριών Όπλων του τουρκικού στρατεύματος.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση αποφάσισε να προσθέσει σειρά κυβερνητικών στελεχών στις τάξεις του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου, που είναι αρμόδιο για τις ετήσιες κρίσεις αξιωματικών, ουσιαστικά μειώνοντας τον στρατιωτικό χαρακτήρα του οργάνου.
Πηγή: skai.gr