Σταϊνμάιερ: Η τουρκική ένταση δεν πρέπει να μεταφερθεί στους Τούρκους της Γερμανίας

«Δεν είναι δυνατόν» να μεταφέρονται οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας στη Γερμανία και να εκφοβίζονται όσοι έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, υπογράμμισε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη συγκέντρωση των οπαδών του Ερντογάν στην Κολωνία, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος 15.000 με 30.000 Τούρκοι,.

Στην αυριανή συγκέντρωση ενδέχεται μάλιστα να πάρουν μέρος και μέλη της τουρκικής κυβέρνησης ενώ επί ποδός θα βρίσκονται 2.300 αστυνομικοί δεδομένου ότι την ίδια μέρα θα γίνουν και τέσσερις αντισυγκεντρώσεις αριστερών οργανώσεων και νεολαιών γερμανικών κομμάτων.

«Στη Γερμανία δεν έχουν θέση αυτά και «δεν θα το επιτρέψουμε», , σε συνέντευξή του στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας του Μονάχου Suddeutsche Zeitung», πρόσθεσε ο υπουργός. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και άλλοι Γερμανοί πολιτικοί.

Ο συμπρόεδρος των πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ επέκρινε σε συνέντευξή του τις μαζικές προσπάθειες εκφοβισμού των αντιπάλων του Ερντογαν: «Βιώνουμε στη χώρα μας ένα κυνηγητό των αντιπολιτευόμενων Τούρκων. Υποστηρικτές του Ερντογαν, εκφοβίζουν τους άλλους πρέπει να τιμωρηθούν με την μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα που προβλέπουν οι νόμοι», τόνισε. Διαδηλώσεις υπέρ ή κατά της τουρκικής ηγεσίας σε γερμανικό έδαφος θα πρέπει «να γίνονται στο πλαίσιο της έννομης τάξης». «Δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί κανενός είδους κλίμα φόβου».

Όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να μην επεκταθεί αυτός ο κοινωνικός διχασμός και στην Γερμανία, έγραψε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε ανάρτησή του στο facebook: «Η παράκλησή μου είναι η εξής: Συμπεριφερθείτε στους έχοντες διαφορετικές απόψεις με σεβασμό. Ακόμα και θεμελιώδεις διαφορές απόψεων δεν επιτρέπεται να μας διχάσουν. Η Γερμανία πρέπει να είναι η πατρίδα όλων όσοι ζουν εδώ».


Πηγή: skai.gr