Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε το Ισλαμικό Κράτος

Ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να πολεμά εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και θα βγει ενισχυμένος από την ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωση που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Τζόσεφ Βότελ, διοικητής των επιχειρήσεων του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή, υπονόησε χθες το βράδυ ότι η αναταραχή στην Τουρκία θα μπορούσε να επηρεάσει τον ρόλο της στους κόλπους τους διεθνούς συνασπισμού που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών. Αυτές οι δηλώσεις είναι «γελοίες» και «ατυχείς» απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε με ξένους δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Για τον Τούρκο ΥΠΕΞ, το να αμφισβητεί κανείς την ικανότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος—αλλά και τους Κούρδους μαχητές—μετά την πραξικόπημα «αποκαλύπτει μια έλλειψη γνώσεων και κακές προθέσεις».

Η Τουρκία προχώρησε χθες σε μια μαζική αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεών της, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Τσαβούσογλου απέρριψε το ενδεχόμενο ο στρατός της χώρας να αποδυναμωθεί από τις μαζικές εκκαθαρίσεις.

«Αντιθέτως, εκριζώνοντας αυτά τα στοιχεία (που υποστηρίζουν τον ιεροκήρυκα Γκιουλέν) ο στρατός μας θα καταστεί περισσότερο δυναμικός (…) κι αποτελεσματικότερος».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στο κλείσιμο μιας αεροπορικής βάσης κοντά στην πρωτεύουσα Άγκυρα όπως επίσης και στρατώνων που χρησιμοποιήθηκαν από τους στρατιώτες, οι οποίοι εναπλάκησαν στο πραξικόπημα.

«Θα κλείσουμε όλους τους στρατώνες απ’ όπου εστάλησαν τα άρματα μάχης και απογειώθηκαν τα ελικόπτερα» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης σε μια ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά από περιοχή κοντά στην αεροπορική βάση Ακιντζί της Άγκυρας.
Πηγή: skai.gr