Την θεσμοθέτηση παγκόσμιου & ενιαίου συστήματος αντιντόπινγκ ζητά ο Πούτιν

Tην θεσμοθέτηση ενός ενιαίου, παγκόσμιου συστήματος για τον έλεγχο του ντόπινγκ, με δικαίωμα πρόσβασης στα αποτελέσματα «τόσο για τους αθλητές όσο και τους θεατές», ζήτησε από το Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Μιλώντας σε συνάντηση με τους 150 Ρώσους αθλητές που αναχωρούν μέσα στις επόμενες ημέρες για το Ρίο ντε Τζανέιρο, για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δεν άφησε ασχολίαστο τον αποκλεισμό των 67 εκ των 68 αθλητών της εθνικής ομάδας στίβου από το κορυφαίο γεγονός.

Ο αποκλεισμός ήρθε μετά την αποκάλυψη του σκάνδαλου εκτεταμένης χρήσης αναβολικών από μέλη της ομάδας.

Τον Νοέμβριο, η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF), απαγόρευσε στην ρωσική ομάδα στίβου τη συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις. Η απαγόρευση ανανεώθηκε τον Μάρτιο και στις 21 Ιουλίου, το Διεθνές Αθλητικό και Διαιτητικό δικαστήριο απέριψε την προσφυγή των αθλητών στίβου, που ζητούσαν να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έτσι, από όλη την ομάδα, μόνο στην άλτη Ντάρια Κλίσινα επετράπη να εκπροσωπήσει την χώρα της.

«Ένα μέρος των Ρώσων αθλητών έχουν αδίκως τιμωρηθεί ενώ δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος τους», υποστήριξε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας πως η απουσία τους θα έκανε την διοργάνωση «λιγότερο ενδιαφέρουσα».  «Η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον ομαδικό αποκλεισμό των αθλητών της», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «καταφανή διάκριση» εις βάρος των Ρώσων.

Εκτός από την IAAF, και μία σειρά άλλων διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών, έχει προχωρήσει στον αποκλεισμό Ρώσων αθλητών. Για παράδειγμα η Διεθνής Ομοσπονδία Κωπηλατικής απέκλεισε 22 από τους 28 αθλητές που ήλπιζαν να εκπροσωπήσουν την χώρα τους στο Ρίο.

Πολλοί από αυτούς τους αθλητές δεν βρέθηκαν θετικοί στους τελευταίους ελέγχους αλλά έχουν κατονομαστεί στην πρόσφατη ανεξάρτητη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), που κατηγορεί ευθέως το ρωσικό υπουργείο αθλητισμού και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας για απόκρυψη εκτεταμένου ντοπαρίσματος αθλητών.

Υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να τιμωρηθούν όσοι έχουν παραβεί τους κανονισμούς, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε το ακροατήριό του ότι το κράτος θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χρήσης αναβολικών : «Η Ρωσία όχι μόνο θα τιμωρήσει τους ένοχους αθλητές, αλλά θα οργανώσει και ένα αποτελεσματικό σύστημα για να χτυπήσει το ντόπινγκ», είπε.
Πηγή: Πηγή: Russia Today