Διατήρηση στενής σχέσης H.B.-Ιρλανδίας μετά από το Brexit συμφώνησαν Μέι και Κένι

Αποφασισμένη να διατηρήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας όταν η χώρα της πάψει να είναι μέλος της ΕΕ, δήλωσε η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι μετά από συνάντησή της στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Ιρλανδό ομόλογό της Έντα Κένι.

Όπως είχε πει και την Τρίτη μετά από συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, η κα Μέι τόνισε ότι υπάρχει και από την πλευρά της «ισχυρή βούληση» να διατηρηθεί η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας μετά από το Brexit και να αποφευχθεί η επαναφορά «σκληρών» συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

«Μαζί με αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της κοινής ζώνης ταξιδιών, για παράδειγμα μέσα από μία κοινή προσέγγιση της χρήσης δεδομένων επιβατών», πρόσθεσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την κα Μέι η ίδια και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να βρουν πρακτικές λύσεις σε σύνθετα ζητήματα που προκύπτουν από το Brexit.
Αναφερόμενη στις ανησυχίες για πιθανή επίδραση του Brexit στην ειρηνευτική συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία, είπε ότι δε θα υπονομευθεί από το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος.

«Είμαστε και οι δύο πλήρως δεσμευμένοι στο να εργαστούμε από κοινού για να στηρίξουμε την κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας να χτίσει ένα καλύτερο, ισχυρότερο, ασφαλέστερο μέλλον για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί ως προς την αντιμετώπιση παραστρατιωτικών οργανώσεων και την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος», δήλωσε η κα Μέι.
Πηγή: skai.gr