Κλείσιμο

Κίνα: Οι μεταλλευτικές εταιρείες ζητούν μέτρα κατά του ντάμπινγκ

Κινεζικές μεταλλευτικές εταιρείες ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας για την εισαγωγή στη χώρα σιδηρομεταλλεύματος από την Αυστραλία και τη Βραζιλία σε τιμές κάτω από το κανονικό τους επίπεδο.

O Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων της Κίνας θα υποβάλει αίτημα για έρευνα στο υπουργείο Εμπορίου, εκ μέρους περισσότερων από 20 μεγάλων εταιρειών της σιδηρομεταλλευτικής βιομηχανίας της χώρας. Σημαντικές μεταλλευτικές εταιρείες του εξωτερικού πωλούν μεγάλες ποσότητες σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα «σε χαμηλές τιμές», κάτι που «έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει μεγάλη ζημιά στην εγχώρια βιομηχανία», αναφέρει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του.

Η Κίνα αγοράζει πάνω από το 80% προϊόντων σιδηρομεταλλευμάτων
από μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες, με τον όγκο των εισαγωγών να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και τις τιμές τους να κινούνται αρκετά κάτω από το κόστος παραγωγής της εγχώριας βιομηχανίας, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Χωρίς την έγκαιρη λήψη μέτρων κατά του ντάμπινγκ
, η ασφάλεια των στρατηγικών πόρων της Κίνας θα επηρεασθεί σοβαρά, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απόσυρση επενδύσεων, τις μεγάλες ζημιές και τα κλειστά εργοστάσια ως ενδείξεις της αρνητικής επίπτωσης στις κινεζικές μεταλλευτικές εταιρείες.

Λιγότερες από το 65% των κινεζικών μεταλλευτικών εταιρειών βρίσκονται σε λειτουργία, δήλωσε ο Σύνδεσμος, προσθέτοντας ότι σχεδόν το 85% της κατανάλωσης σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα είναι τώρα εισαγόμενο. Η Κίνα εισήγαγε 953 εκατομμυρία τόνους σιδηρομεταλλεύματος το 2015, ποσότητα αυξημένη κατά 2,2% σε ετήσια βάση.
Πηγή: skai.gr