Μέι: Να μην επανέλθουν τα «σύνορα του παρελθόντος» λόγω Brexit

Να εργαστεί για μία «πρακτική λύση» ώστε το Brexit να μη σημάνει την επαναφορά των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας υποσχέθηκε η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι κατά την πρωινή επίσκεψη της στο Μπέλφαστ.

Η κα Μέι συναντήθηκε με την Πρωθυπουργό της τοπικής κυβέρνησης Αρλίν Φόστερ και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Μάρτιν ΜακΓκίνες. Ο τελευταίος έχει ζητήσει δημοψήφισμα για την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο στο απόηχο του πρόσφατου δημοψηφίσματος για την ΕΕ, στο οποίο η πλειοψηφία των Βορειοϊρλανδών απέρριψε το Brexit.

«Αυτό που θα συμβεί όταν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από την ΕΕ είναι ότι ασφαλώς η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία θα παραμείνει μέλος της ΕΕ. Αλλά είχαμε μία κοινή περιοχή ταξιδιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας πολλά χρόνια πριν οι δύο χώρες γίνουν μέλη της ΕΕ», δήλωσε μετά από τη συνάντηση η Τερέζα Μέι.

«Κανείς δε θέλει επιστροφή στα σύνορα του παρελθόντος. Αυτό που θέλουμε είναι να βρούμε μία διέξοδο που θα λειτουργεί και θα προσφέρει πρακτική λύση για όλους», πρόσθεσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Η κα Μέι επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι «το Brexit σημαίνει Brexit» και ότι θα αποτελέσει επιτυχία για τη χώρα. Με την επίσκεψη στο Μπέλφαστ η Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις επισκέψεις της στις πρωτεύουσες των τριών εθνών που συναπαρτίζουν με την Αγγλία το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνοντας ότι η ενότητα της χώρας μετά από το δημοψήφισμα είναι πρώτιστο μέλημά της.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον μιλούσε στο Εδιμβούργο και επαναλάμβανε ότι λαμβάνει μέτρα για την περίπτωση που θα χρειαστεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης για να παραμείνει η Σκωτία μέλος της ΕΕ μετά από το Brexit.

«Καθήκον μου σήμερα και αύριο και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα είναι να προστατεύσω της σχέση της Σκωτίας με την ΕΕ και τα συμφέροντά της σε αυτήν, καθώς και να εξετάσω κάθε διαθέσιμη οδό και επιλογή», είπε η κα Στέρτζιον.

Τονίζοντας τη μεγάλη διαφορά με την οποία η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, είπε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να προφυλαχθούν πέντε βασικά συμφέροντα της Σκωτίας: τα δημοκρατικά συμφέροντά της, δηλαδή να ακουστεί η φωνή της Σκωτίας – τα οικονομικά συμφέροντα, δηλαδή η πρόσβαση στην ενιαία αγορά και η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών – η κοινωνική προστασία πολιτών με σεβασμό των εργατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων – η αλληλεγγύη, όπως εκφράζεται στη σύμπραξη ανεξαρτήτων εθνών – η επιρροή, δηλαδή το να έχει λόγο η Σκωτία στον καθορισμό των κανόνων που διέπουν την ενιαία αγορά.



Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο