Νέο μακελειό στη Γαλλία: Αιματηρή επίθεση στη Νίκαια - Στους 84 οι νεκροί (upd)

Νέο λουτρό αίματος στη Γαλλία, όπου τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Πέμπτης στη Νίκαια, όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Το περιστατικό έγινε στην τουριστική λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ με τις αρχές να κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση με "άρωμα" ISIS. 



Έγγραφα ταυτότητας με το όνομα ενός Γαλλοτυνήσιου ανακαλύφθηκαν μέσα στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη Νίκαια, το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Φρανσουά Ολάντ, στο διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας, είπε ότι «ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία». Πρόσθεσε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμα τρεις μήνες, και κήρυξε επιστράτευση εφέδρων για την ασφάλεια της χώρας. 



Ο κόσμος ήταν συγκεντρωμένος και παρακολουθούσε το σόου πυροτεχνημάτων για την Εθνική γιορτή της χώρας, την πτώση της Βαστίλης, όταν το φορτηγό, που μετέφερε εκρηκτικά, σκόρπισε τον θάνατο. Επίσημες πηγές κάνουν λόγο για 80 νεκρούς και 150 τραυματίες, εκ των οποίων οι 40 είναι σοβαρά. Την επιλογή Safety Check ενεργοποίησε το Facebook μετά το χτύπημα στη Νίκαια


Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πίσω από το μακελειό κρύβεται ο ISIS, καθώς το χτύπημα έγινε με τον τρόπο σκέψης που οργανώνουν τις επιθέσεις τους οι Τζιχαντιστές. Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το σημείο της επίθεσης, έκαναν λόγο για «πτώματα που εκτοξεύτηκαν στον αέρα σαν κορίνες του μπόουλινγκ»



Στους δρόμους της Νίκαιας ο γαλλικός στρατός λίγο μετά το νέο μακελειό. Οι στρατιώτες έχουν αποκλείσει το σημείο της επίθεσης και πραγματοποιούν περιπολίες από κοινού με τους αστυνομικούς.


Πανηγυρίζουν στα social media οπαδοί του ISIS, ορισμένοι εκ των οποίων απειλούν για νέα χτυπήματα το Βερολίνο.



Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί σκότωσαν τον οδηγό του φορτηγού, που έπεσε πάνω στο πλήθος, μετά από ανταλλαγή πυρών. Γαλλικά ΜΜΕμετέδωσανι ότι ένας συνεργός του διαφεύγει της σύλληψης.




Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο οδηγός είχε ξεκινήσει να πυροβολεί πριν οδηγήσει σε σύγκρουση το φορτηγό με το πλήθος. Οι αρχές κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση και καλούν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ ελικόπτερα περιπολούν την γύρω περιοχή.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατευθύνεται εσπευσμένα στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων της Γαλλίας μετά την επίθεση στη Νίκαια.



Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί, είχε γράψει στο Twitter, ότι το φορτηγό που έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων «φαίνεται ότι προκάλεσε δεκάδες θανάτους», και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.



Οι πολίτες είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της Γαλλίας.



Πηγή: skai.gr