Κλείσιμο

Τέσσερα νέα τάγματα αναπτύσσει στην Ανατολική Ευρώπη το NATO με το βλέμμα στη Ρωσία

Την ανάπτυξη τεσσάρων πολυεθνικών ταγμάτων στις τρεις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, με στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας της Ρωσίας, επικύρωσαν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών του NATO κατά την πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Βαρσοβία.

«Αυτά τα τάγματα θα είναι ισχυρά και θα είναι πολυεθνικά. Καθιστούν σαφές ότι μια επίθεση εναντίον ενός [κράτους] συμμάχου θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της Συμμαχίας στο σύνολό της», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ενίσχυση των NATOϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, υπό τη σκιά της παρατεταμένης κρίσης στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Ρωσίας, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η ενίσχυση των NATOϊκών δυνάμεών τόσο κοντά στα ρωσικά σύνορα θα προκαλέσει αντίμετρα. Πριν λίγους μήνες, η Μόσχα είχε ανακοινώσει τη δημιουργία τριών νέων μεραρχιών στα σύνορα με την Ευρώπη ως απάντηση στη Συμμαχία.

Οι ηγέτες των «28» ανέθεσαν στους διπλωματικούς απεσταλμένους τους να εξηγήσουν στη Μόσχα το σκεπτικό των κινήσεων τους, με δεδομένο ότι στις 13 Ιουλίου θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας, που είναι το επίσημο όργανο συνεργασίας των δύο ψυχροπολεμικών εχθρών.

«Καθώς ενισχύουμε τα αποτρεπτικά μας μέσα και την άμυνά μας, συνεχίζουμε να επιδιώκουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να απομονωθεί [...] Θα ενημερώσουμε τη Ρωσία για τις αποφάσεις που λάβαμε στη σύνοδο», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ένα από τα τέσσερα συμμαχικά τάγματα θα βρίσκεται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ένα θα βρίσκεται υπό την ηγεσία της Βρετανίας, ένα θα έχει γερμανική διοίκηση και ένα θα έχει ως κύρια δύναμη τον Καναδά.

Μιλώντας στη Βαρσοβία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως το αμερικανικό τάγμα θα αριθμεί 1.000 στρατιώτες, σημειώνοντας ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα σταθούν «ώμο με ώμο» με τους πολωνούς ομόλογούς τους.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα προανήγγειλε την εγκατάσταση στην Πολωνία ενός αρχηγείου για μία μηχανοκίνητη αμερικανική ταξιαρχία που επίσης θα τοποθετηθεί στην Ανατολική Ευρώπη, συνολικής δύναμης 3.500 ανδρών.

Η εν λόγω δύναμη θα περιλαμβάνει επίσης τεθωρακισμένα άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό.
Πηγή: skai.gr