Ο δράστης στο Ντάλας «ήθελε να σκοτώσει λευκούς», και ειδικά αστυνομικούς

Οργισμένος από τους πρόσφατους θανάτους μαύρων από τα πυρά αστυνομικών και αποφασισμένος να σκοτώσει λευκούς, ειδικά λευκούς αστυνομικούς, ήταν ένας από τους δράστες που δολοφόνησαν πέντε αστυνομικούς στο Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως δήλωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας της πόλης.

Ο ένοπλος εξομολογήθηκε τα κίνητρά του στους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια πολύωρης πολιορκίας μέσα σε κτήριο στο κέντρο του Ντάλας, προτού τραυματιστεί θανάσιμα από εκρηκτικά που οι Αρχές κατόρθωσαν να τοποθετήσουν κοντά του χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ.

Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί ως Μάικα Τζόνσον, 25 ετών, πρώην έφεδρος του στρατού με ειδικότητα ως ξυλουργός που είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν.

Τρεις ακόμα ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση και η εντύπωση των αστυνομικών είναι ότι στην επίθεση εμπλέκονται περισσότεροι από ένας σκοπευτές. Ο ένοπλος πάντως δήλωσε ότι έδρασε μόνος του και ότι δεν ανήκει σε οποιαδήποτε οργάνωση, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας του Ντάλας.

Σύμφωνα με πηγή των «New York Times», ίσως ο δράστης τελικά να ήταν ένας.

Οι επιθέσεις άρχισαν αργά το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα), ενώ ολοκληρωνόταν πορεία διαμαρτυρίας για τους πρόσφατους θανάτους δύο Αφροαμερικανών, του Φιλάντο Καστίλ στη Μινεσότα και του Άλτον Στέρλινγκ στη Λουιζιάνα, από αστυνομικά πυρά, περιστατικά που προκάλεσαν κύμα οργής στις ΗΠΑ.

Έξι ακόμα άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ανάμεσά τους και δύο άμαχοι.

Για «μοχθηρή, προσχεδιασμένη και κατάπτυστη επίθεση κατά των οργάνων επιβολής του νόμου» έκανε λόγο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτά τα γεγονότα, και είμαστε δίπλα στους πολίτες και το αστυνομικό τμήμα του Ντάλας [...] Το πένθος του Ντάλας πλανάται πάνω από τη Αμερική» ανέφερε χαρακτηριστικά από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του NATO.

Η επίθεση στο Ντάλας συνιστά την πιο αιματηρή ημέρα για την Αστυνομία στις ΗΠΑ μετά της τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001.
Πηγή: skai.gr