Επιστροφή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στις μαρξιστικές ρίζες ζητά ο Σι Ζινπίνγκ

Κάλεσμα για επιστροφή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στις μαρξιστικές ρίζες του απηύθυνε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας, Σι Ζινπίνγκ, στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα για πολιτική πειθαρχία.

Μιλώντας στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο με αφορμή τους εορτασμούς για τα 95 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης, ο κ. Σι επισήμανε τη σημασία της ιδεολογικής ορθοδοξίας, σε μία εποχή που η αύξηση του πλούτου στην κινεζική κοινωνία δημιουργεί ταξικά και εισοδηματικά χάσματα.

«Η παρακμή ενός πολιτικού κόμματος συχνά αρχίζει από την απώλεια ή την απουσία ιδεαλιστικής πίστης», σημείωσε ο κινέζος ηγέτης, καλώντας παράλληλα τα περίπου 89 εκατομμύρια μέλη του Κόμματος να μην «προδώσουν ή εγκαταλείψουν» τον μαρξισμό.

«Το να γυρίσουμε την πλάτη μας ή να εγκαταλείψουμε τον μαρξισμό σημαίνει ότι το κόμμα μας θα χάσει την ψυχή και την κατεύθυνσή του», συμπλήρωσε.

Η ομιλία Σι μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του ιστότοπου του επίσημου πρακτορείου Xinhua, ενώ οι «Financial Times» μεταδίδουν ότι ο λόγος μεταδόθηκε και στο YouTube, που κανονικά είναι απαγορευμένος στην Κίνα.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2012, ο κ Σι έχει επιδιώξει να αναζωογονήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα επιβάλλοντας αυστηρή εσωκομματική πειθαρχία, η οποία έχει πολλές φορές εκδηλωθεί μέσω της εκστρατείας κατά της πολιτικής διαφθοράς. Παράλληλα, το καθεστώς έχει επιχειρήσει να τονώσει την εθνική υπερηφάνεια των Κινέζων, δείχνοντας όμως μικρή ανοχή στην εσωτερική κριτική.

Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να τονώσει την ιδεολογική κατήχηση των μελών, με κομματικές εκστρατείες να παρακινούν τους πιστούς να αντιγράψουν με το χέρι το καταστατικό του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο περιέχει 1.500 χαρακτήρες, και να πληρώνουν εγκαίρως τις συνδρομές τους.

Σύμφωνα πάντως με επίσημα στοιχεία του ΚΚΚ, η αύξηση των μελών του έπεσε το 2015 στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, καθώς η βάση της παράταξης αυξήθηκε κατά μόλις 1,1%.
Πηγή: skai.gr