Πολιτικό δράμα στη Μεγάλη Βρετανία

Ένα σαιξπηρικό δράμα παίζεται αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, με Συντηρητικούς και Εργατικούς να συγκλονίζονται από συνωμοσίες και εσωκομματικά μαχαιρώματα. Στο Συντηρητικό Κόμμα, μετά την απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον, υπάρχουν τέσσερις υποψήφιοι με γνωστότερους την Τερέζα Μέι, υπουργό Εσωτερικών, και τον Μάικλ Γκόουβ, υπουργό Δικαιοσύνης.

Όλα δείχνουν μέχρι τώρα ότι το φαβορί είναι η Τερέζα Μέι, την οποία στηρίζει η πλειοψηφία των βουλευτών αλλά και ο συντηρητικός τύπος. Η Μέι, που είχε ταχθεί, χαλαρά, υπέρ του Remain, αλλά δηλώνει παράλληλα υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης, θεωρείται ότι διαθέτει ηγετικά προσόντα και μπορεί να ενώσει το διχασμένο κόμμα της και την κοινωνία. Είναι η μακροβιότερη, μετά τον Ουίστον Τσώρτσιλ, υπουργός Εσωτερικών της χώρας και έχει διακριθεί για την αποτελεσματικότητα και σοβαρότητά της. Είναι η μόνη στο κόμμα που γνωρίζει τόσο καλά την Ευρώπη, απολαμβάνει αξιοπιστία και σεβασμό στις Βρυξέλλες και κρίνεται ικανή να καταλήξει σε μια βιώσιμη και επωφελή συμφωνία με την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, πολιτικοί φίλοι του Μπόρις Τζόνσον κατηγορούν τον Μάικλ Γκόουβ για αήθη συμπεριφορά, αποκαλώντας τον Βρούτο που μαχαίρωσε δύο στενούς του φίλους, τους Κάμερον και Τζόνσον.

Απροσδιοριστία στους Εργατικούς


Την ίδια στιγμή οι Εργατικοί, μετά την άρνηση του Τζέρεμι Κόρμπιν να παραιτηθεί ύστερα από την πρόταση μομφής του 81% των βουλευτών, φαίνεται ότι οδηγούνται σε εσωκομματικές εκλογές και αναμένεται, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, η ανακοίνωση του ονόματος του ή της υποψηφίου που θα αντιπαρατεθεί στον Κόρμπιν.

Παράλληλα, σε άρθρο στην Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποστηρίζει ότι είναι επιτακτικό να μην ανατεθεί ο λεπτός χειρισμός των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες στους προπαγανδιστές του Brexit, αλλά σε ομάδα ουδέτερων εμπειρογνωμόνων, αφήνοντας ανοιχτές πολλές ερμηνείες για το ποιος θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας.
Πηγή: Πηγή: DW - Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο