Ανακοινώνεται η απόφαση για την προσφυγή της ακροδεξιάς για τις εκλογές στην Αυστρία

Αύριο Παρασκευή, στις 13:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να ανακοινωθεί στη Βιέννη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την προσφυγή που έχει καταθέσει το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ολοκληρώσει την περασμένη Παρασκευή την εξέταση, σε δημόσια ακρόαση, των συνολικά 90 μαρτύρων στο πλαίσιο της προσφυγής, προχωρώντας χθες και σήμερα, στην εξέταση των νομικών εκπροσώπων των δύο υποψήφιων του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί οριακά στον δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,7%, έναντι του 50,3% του αντιπάλου του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που ήταν υποψήφιος των Πράσινων.

Το αποτέλεσμα είχε κριθεί από τις επιστολές ψήφους με τη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων να ανέρχεται σε μόλις 30.863 ψήφους.

Ο διεθνής Τύπος είχε τότε σχολιάσει ότι έτσι σώθηκε «η τιμή της Αυστρίας», καθώς διαφορετικά θα είχε εκλέξει τον πρώτο ακροδεξιό πρόεδρο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα 14 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου είτε θα απορρίψουν την προσφυγή, είτε θα ζητήσουν νέα καταμέτρηση των ψήφων, είτε θα ταχθούν υπέρ επανάληψης των εκλογών, και συγκεκριμένα του δευτέρου γύρου, με τους ίδιους δύο υποψήφιους.

Μία τέτοια επανάληψη των εκλογών θα ζητείται από τους ανώτατους δικαστές, μόνον εάν μετά την εξέταση της προσφυγής κατά του εκλογικού αποτελέσματος, αποδεικνύεται πως αυτό θα ήταν διαφορετικό, χωρίς τα ισχυριζόμενα στην προσφυγή, δηλαδή, εάν, χωρίς τις παρατυπίες, παραλείψεις και λάθη, το αποτέλεσμα θα επηρεαζόταν υπέρ του υποψήφιου του κόμματος των Ελευθέρων και θα οδηγούσε τελικά σε μία νίκη του Νόρμπερτ Χόφερ.

Στις συνεδριάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ήλθαν στο φως μία σειρά τυπικών λαθών κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, αλλά δεν προέκυψε καμία ένδειξη για παραμικρή νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, κάτι που δεν είχε αποτολμήσει να ισχυριστεί η αυστριακή ακροδεξιά στις 152 σελίδες της προσφυγής της, έχοντας περιορίσει τις κατηγορίες της, κυρίως στο πρόωρο άνοιγμα των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους.

Το Κόμμα της Ελευθερίας, στο μεν πλαίσιο της επικοινωνιακής προπαγάνδας του, κάνει λόγο για εκλογική νοθεία, ωστόσο σε αυτή την ίδια την προσφυγή του, δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά-καταγγελία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, το κόμμα πρέπει τώρα να αντιμετωπίζει πρόβλημα για τους εκλογικούς αντιπροσώπους του, καθώς αυτοί, στο σύνολό τους, είχαν επικυρώσει με την υπογραφή τους το άψογο της εκλογικής διαδικασίας και τώρα ως μάρτυρές της προσφυγής του, καλούνταν να καταγγείλουν παρατυπίες και παραλείψεις.

Στο μεταξύ, η αυστριακή Βουλή, ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα της τελετής για τον επίσημο αποχαιρετισμό, την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουλίου, του απερχόμενου ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, του προερχόμενου από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Χάιντς Φίσερ, ο οποίος, έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες (2004 - 2016) στο ύπατο αξίωμα της χώρας του, δεν μπορούσε, βάσει του αυστριακού Συντάγματος, να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Κανονικά, της τελετής αποχαιρετισμού θα πρέπει να ακολουθήσει η ορκωμοσία του διαδόχου του στο ύπατο αξίωμα, δηλαδή του νικητή των προεδρικών εκλογών Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί από την αυριανή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση που αυτό κάνει δεκτή την προσφυγή της αυστριακής Ακροδεξιάς κατά του εκλογικού αποτελέσματος, την προεδρία της χώρας αναλαμβάνουν προσωρινά ως συλλογικό όργανο, η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροι της, ένας εκ των οποίων εξακολουθεί να παραμένει, κατά τελείως παράδοξο τρόπο, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές θα έπρεπε, πριν τις εκλογές, να είχε παραιτηθεί αυτού του αξιώματός του στη Βουλή.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ