Eκτός κούρσας για την ηγεσία των Συντηρητικών ο Μπόρις Τζόνσον (upd)

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον.

Η δραματική
ανακοίνωση ήρθε λίγο πριν την εκπνοή της διορίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων και ακολούθησε την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, που αναμενόταν μετά από μια επιτυχημένη συνεργασία υπέρ του Brexit να αναλάβει τον συντονισμό της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας του κ. Τζόνσον, να ανακοινώσει ότι κατέρχεται και ο ίδιος διεκδικώντας την πρωθυπουργία.

Ο Μπόρις Τζόνσον υπαινίχθηκε εμφανώς ότι θεωρεί «προδοσία» την κίνηση του Μάικλ Γκόουβ. λέγοντας ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν την υποψηφιότητά του.

Σε δήλωσή του ο κ. Γκόουβ είπε ότι κατέληξε «διστακτικά» στο συμπέρασμα πως ο κ. Τζόνσον δεν μπορεί να προσφέρει την ηγεσία που χρειάζεται το κόμμα και η χώρα.

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι διάδοχοι του κ. Κάμερον πλέον είναι ο κ. Γκόουβ και η Τερέζα Μέι, που ενδέχεται να προσελκύσει ψήφους από τους οργισμένους με τον κ. Γκόουβ υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον.

Η Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της ότι «το Brexit σημαίνει Brexit», ότι δεν πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές και ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για την έναρξη της διαδικασίας οριστικού διαζυγίου με την ΕΕ δεν πρέπει να γίνει πριν να έχει σχηματιστεί η διαπραγματευτική στρατηγική της νέας κυβέρνησης, δηλαδή όχι πριν από το τέλους του χρόνου.

Η κ. Μέι τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ κατά την προ-δημοψηφισματική περίοδο, χωρίς όμως να είναι από τους πιο ενεργά αναμεμιγμένους πολιτικούς. Ανακοίνωσε ότι ως Πρωθυπουργός θα συστήσει ένα υπουργείο ειδικά για τη διαπραγμάτευση των όρων του Brexit υπό πολιτικό που στήριξε την έξοδο, λέγοντας ότι στο σύνολό της η απεμπλοκή της Βρετανίας από τον «μηχανισμό» των Βρυξελλών θα πάρει πολλά χρόνια.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι
διάδοχοι του Ντέιβιντ Κάμερον είναι η Υπουργός Ενέργειας Άντρια Λίντσομ, που στήριξε ενεργά το Brexit, ο νεαρός Υπουργός Εργασίας Στίβεν Κραμπ και ο πρώην Υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο