Ημέρα υποψηφιοτήτων για διαδοχή ηγετών σε Συντηρητικούς και Εργατικούς στη Βρετανία

Την υποψηφιότητά τους για την ανάληψη της ηγεσίας των κομμάτων τους -και στην περίπτωση των Συντηρητικών και της ηγεσίας της χώρας- ανακοινώνουν σήμερα στελέχη των δύο μεγαλύτερων βρετανικών κομμάτων.

Η Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι θα ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά της για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον το πρωί, λέγοντας ότι είναι τα «ασφαλή χέρια» που χρειάζεται η διακυβέρνηση της χώρας.

Με άρθρο της στην εφημερίδα Times υποστηρίζει ότι είναι η υποψήφια που μπορεί να ενώσει τη Βρετανία, σημειώνοντας ότι καταλαβαίνει τις δυσκολίες των πολιτών που συχνά αγνοούνται από την πολιτική ελίτ.

Σε μία έμμεση αλλά προφανή αιχμή κατά του Μπόρις Τζόνσον, προσθέτει ότι σε κάποιους πρέπει να ειπωθεί ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας «δεν είναι παιχνίδι», αλλά σοβαρή υπόθεση που αφορά τις ζωές όλων.

Η κα Μέι, που υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ στο πρόσφατο δημοψήφισμα, θα επιχειρήσει να κερδίσει και τους υποστηρικτές του Brexit υποσχόμενη τη σύσταση ενός Υπουργείου ‘Brexit’ με επικεφαλής έναν από τους πολιτικούς της εκστρατείας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Λίγο πριν από το μεσημέρι και την εκπνοή της διορίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων τη δική του θα ανακοινώσει και ο Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι έχει το «θετικό και αισιόδοξο όραμα» για το μέλλον της Βρετανίας εκτός ΕΕ.

Και άλλοι πολιτικοί των Συντηρητικών έχουν ήδη ανακοινώσει ή σκέφτονται να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους, αν και το επικρατέστερο ζευγάρι που μετά από μια σειρά προκριματικών ψηφοφοριών σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας θα τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος είναι η κα Μέι και ο κ. Τζόνσον.

Σημερινή πρώτη δημοσκόπηση της YouGov μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος φέρνει μπροστά στην πρόθεση ψήφου την Υπουργό Εσωτερικών με 55% έναντι 38% του τέως δημάρχου Λονδίνου.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η βάση ενός πολιτικού κόμματος και όχι το σύνολο του λαού θα επιλέξει τον επόμενο Πρωθυπουργό.

Στους δε Εργατικούς, μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση του Αντιπροέδρου του κόμματος Τομ Γουάτσον να μη διεκδικήσει την ηγεσία από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, όλα δείχνουν ότι ο αριστερός ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει ως αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές την προσφάτως παραιτηθείσα σκιώδη Υπουργό Επιχειρήσεων Άντζελα Ιγκλ.

Η 55χρονη πρώην συνδικαλίστρια, που φέρεται να στηρίζεται από την πιο «ήπια» αριστερή πτέρυγα των στελεχών και μελών του κόμματος, θεωρείται εκείνη που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από άλλα πιο προβεβλημένα στελέχη των Εργατικών να αντιπαρατεθεί στον κ. Κόρμπιν σε επίπεδο βάσης του κόμματος.

Σύμφωνα με άτομα από το περιβάλλον της, η εδώ και 24 χρόνια βουλευτής κα Ιγκλ θα περιμένει έως το απόγευμα πριν ανακοινώσει ότι εκκινεί τη διαδικασία εσωκομματικών εκλογών, δίνοντας λίγο ακόμα περιθώριο στον Τζέρεμι Κόρμπιν να εισακούσει τις εκκλήσεις για παραίτησή του.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο