Την τουρκική βάση στο Ιντσιρλίκ θα επιστεφτεί η γερμανίδα ΥΕΘΑ

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία την Παρασκευή, για να δει τους 250 γερμανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται εκεί, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας να άρει τα εμπόδια που έθετε η Άγκυρα στην επίσκεψή της.

Η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό της Φικρί Ισίκ και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 42 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 239.

Πρόσθεσε ότι διαβεβαίωσε τον κ. Ισίκ ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Άγκυρα στον αγώνα της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, καθώς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκαν δημόσια σήμερα στο ενδεχόμενο το ΙΚ να διέπραξε την επίθεση.

Πολλοί γερμανοί κοινοβουλευτικοί είχαν αντιδράσει με οργή στην απόφαση της Άγκυρας να εμποδίσει τις επισκέψεις γερμανών πολιτικών στη βάση Ιντσιρλίκ και ορισμένοι είχαν καλέσει να τερματιστεί η ανάπτυξη γερμανών στρατιωτικών στο έδαφος της Τουρκίας.

Στις σχέσεις της Τουρκίας και της Γερμανίας επικρατεί ένταση εδώ και καιρό, η κατάσταση όμως επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τον Μάιο, όταν η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, πέρασε μια απόφαση με την οποία αναγνώρισε τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τους Οθωμανούς ως μια γενοκτονία.

Η Γερμανία έχει αναπτύξει στρατιώτες, έξι αεροσκάφη Tornado και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού εν πτήσει στη βάση του Ιντσιρλίκ από πέρυσι, στο πλαίσιο της δράσης του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των εναντίον του ΙΚ. Παράλληλα, το Βερολίνο συνεργάζεται με την Άγκυρα στο Αιγαίο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάσχεση των ροών μεταναστών και προσφύγων.

Η κ. φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι θα εξετάσει τις συνθήκες στη βάση, πριν αποφασίσει οριστικά για το σχέδιο να δαπανηθούν 60 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ανεγερθούν στο Ιντσιρλίκ νέοι κοιτώνες, ένα κέντρο διοίκησης αεροπορικών επιχειρήσεων και άλλες εγκαταστάσεις για τις γερμανικές δυνάμεις εκεί.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters