Ολοκλήρωσε τις επαφές της στις Βρυξέλλες η Στέρτζον με αντιδράσεις από Ισπανία και Γαλλία

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε το απόγευμα στις Βρυξέλλες η πρώτη υπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, κατά το κλείσιμο του πρώτου γύρου επαφών για την «προστασία» της θέσης της Σκωτίας στην Ε.Ε.

Ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι θα ακούσει την κ. Στέρτζιον, καθώς η Σκωτία, που καταψήφισε με μεγάλη διαφορά το Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, και «κέρδισε το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες». Είχε διευκρινίσει ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόθεση ανάμιξης στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες της Βρετανίας.

Νωρίτερα, η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου για να μεταφέρει την επιθυμία της Σκωτίας να μη βγει από την Ε.Ε.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για τα πρώτα στάδια αυτής της διαδικασίας και δεν υποτιμά τις προκλήσεις. Μετά το πέρας των συναντήσεών της δήλωσε ότι συνάντησε διάθεση να την ακούσουν.

Ο κ. Σουλτς είπε ότι «άκουσε προσεκτικά» τη Νίκολα Στέρτζον και ότι «έμαθε πολλά».

Την αντίθεσή τους στη προοπτική διαπραγμάτευσης συμμετοχής της Σκωτίας στην Ε.Ε. υπό τις παρούσες συνθήκες ξεκαθάρισαν ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Με το μυαλό στις αποσχιστικές διαθέσεις της Καταλονίας ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι πιστεύει πως «όλοι είναι εξαιρετικά εναντίον» της προοπτικής και πρόσθεσε ότι «αν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει, τότε και η Σκωτία φεύγει». Όπως συμπλήρωσε, «η Ισπανία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε πλην της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φρανσουά Ολάντ που είπε ότι η Γαλλία επιμένει ότι δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τη Σκωτία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit. «Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν με το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι με τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ερωτηθείς σχετικά στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρωθυπουργός Κάμερον είπε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί η θέση της Σκωτίας στην ενιαία αγορά είναι να διαπραγματευτεί το Ηνωμένο Βασίλειο «τη στενότερη δυνατή σχέση» με την ΕΕ. Όπως έσπευσε να προσθέσει ο κ. Κάμερον, «η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και εκεί πρέπει να στηριχθούμε διαπραγματευτικά».

Η κ. Στέρτζιον έχει πει ότι αν δεν μπορέσει να διαπραγματευτεί μία ειδική συμφωνία παραμονής της Σκωτίας στην ενιαία αγορά παρά το Brexit, τότε θα προωθήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.

Σε ενημερωτικό σημείωμά τους οι οικονομολόγοι της JP Morgan προβλέπουν ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας και υιοθέτηση νέου νομίσματος πριν από το 2019, οπότε και προσδιορίζεται η οριστική έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο