«Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη θυμίζει τις επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι»

Δεκάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση χθες βράδυ στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, η οποία πλήττει εκ νέου την τουρκική μεγαλούπολη μέσα σε διάστημα μερικών μηνών. Οι διωκτικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για να εντοπίσουν ποιoς ευθύνεται για το μακελειό. Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ που επισκέφθηκε το αεροδρόμιο είπε ότι όλες οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν στο Ισλαμικό Κράτος.

Τα ίδια χαρακτηριστικά

Την ίδια άποψη πρεσβεύσει και ο Γκίντο Στάινμπεργκ, εμπειρογνώμων για την Εγγύς Ανατολή από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου, ο οποίος, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), έκανε παραλληλισμούς ανάμεσα στον τρόπο δράσης των βομβιστών της Κωνσταντινούπολης, με αυτόν τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Παρίσι. «Το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι ως βομβιστές αυτοκτονίας ήρθαν στον τόπο της επίθεσης ζωσμένοι με τις βόμβες έχοντας νωρίτερα πυροβολήσει γύρω τους, αντιστοιχεί με μεγάλη ακρίβεια με το σχέδιο επιχείρησης του πυρήνα τρομοκρατών που έδρασε στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες» σημειώνει. «Γι' αυτό και η υπόθεση ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να είναι πολύ πιθανή».

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να αποκλείσει και την τρομοκρατική οργάνωση των Κούρδων PKK, και συγκεκριμένα την οργάνωση τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» που πρόσκειται σε αυτήν και που στο παρελθόν έχει κάνει βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με πολλά θύματα ανάμεσα σε απλούς πολίτες.

Μεγάλης συμβολικής σημασία χτύπημα


Για τον Γκίντο Στάινμπεργκ υπάρχει μια σημαντική διαφορά. «Η οργάνωση αυτή δρα γενικά πιο συγκρατημένα, γιατί επιδιώκει τη δημόσια στήριξη. Όταν στην Τουρκία, σε τουρκικό αεροδρόμιο, κάποιος σκοτώνει δεκάδες Τούρκους πολίτες η πιθανότητα να βρίσκεται ανάμεσά τους και κάποιος Κούρδος είναι πολύ μεγάλη. Γι' αυτό θεωρώ πολύ απίθανο να ευθύνεται για την επίθεση το PKK». Κατά τον γερμανό ειδικό ο συμβολισμός μια τέτοιας επίθεσης αυτοκτονίας είναι σαφής, η υπόμνηση στη διεθνή κοινή γνώμη των δύο προηγούμενων βομβιστικών επιθέσεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Στην περίπτωση της Τουρκίας ωστόσο υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα:

«Η τουρκική κυβέρνηση καταβάλλει από καιρό προσπάθειες να ενισχύσει τη αεροπορική συγκοινωνία της Κωνσταντινούπολης και με το χτίσιμο ενός νέου αεροδρομίου, που θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη χώρα σε παγκόσμιο κέντρο αερομεταφορών. Το ότι η τρομοκρατική επίθεση συνέβη σε αυτό ακριβώς το αεροδρόμιο, το μεγαλύτερο στη χώρα, πλήττει το κράτος μέχρι το μεδούλι του. Επιπλέον θα πρέπει να δούμε τη μεγάλη σημασία του αεροδρομίου για τον τουρισμό. Με την επίθεση είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των επισκεπτών».

Πηγή: Πηγή: DW - DLF/Τίλκο Γκρις/Ειρήνη Αναστασοπούλου