Κλείσιμο

Το Brexit επί τάπητος στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για τον Κάμερον

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 20:30 το απόγευμα στις Βρυξέλλες, το δείπνο εργασίας των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο βρετανός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της απόφασης του βρετανικού δημοψηφίσματος στους ομολόγους του.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν από τον κ. Κάμερον να τους δώσει μία καθαρή εικόνα όσον αφορά τις προθέσεις του Λονδίνου για το πότε θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που διέπει την αποχώρηση ενός μέλους από την Ε.Ε.

Παρά τις ευρωπαϊκές πιέσεις, ο κ. Κάμερον έχει διαμηνύσει πως το Άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί από τον διάδοχό του. Τα περίπου 150.000 μέλη των Συντηρητικών αναμένεται να εκλέξουν τον διάδοχό του στις 9 Σεπτεμβρίου, δηλαδή περισσότερο από δύο μήνες από σήμερα.

Οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του Άρθρου 50 θα ορίσουν όχι μόνο το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενωμένη Ευρώπη αλλά και τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, ιδιαίτερα εάν η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε αντίθετη σε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, απορρίπτοντας τα σχετικά αιτήματα του στρατοπέδου του Brexit.

Μιλώντας νωρίτερα ενώπιον της γερμανικής Βουλής, η κ. Μέρκελ προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι δεν θα τους δοθεί η ευκαιρία να επιλέξουν αλά καρτ την εμπορική και οικονομική σχέση τους με το μπλοκ, εξηγώντας ότι τα προνόμια στη σχέση με την Ε.Ε. συνεπάγονται και υποχρεώσεις.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Κάμερον είπε ότι η Βρετανία θα επιδιώξει το πιο εποικοδομητικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., και την καλύτερη εταιρική σχέση στο εμπόριο και σε θέματα ασφαλείας.

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεν έχουν «χρόνο για χάσιμο» όσον αφορά τo μέλλον τους χωρίς τη Βρετανία, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσούα Ολάντ, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη έχει σταματήσει. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιστορία συνεχίζεται», προσέθεσε.

«Όλοι περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση» από τον Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κρατηθεί όμηρος για μήνες από την πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε από την πλευρά του ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πολύ την ενεργοποίηση του άρθρου 50 [...] Δεν μπορούμε να περιμένουμε τους Βρετανούς συντηρητικούς να αντιμετωπίσουν τα εσωκομματικά τους προβλήματα», δήλωσε αυστηρά ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προανήγγειλε έκτακτη Συνοδό Κορυφής των 27 ηγετών, πλην Κάμερον, για το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, με αντικείμενο το μέλλον της Ένωσης.

«Οι γνήσιοι προβληματισμοί των ευρωπαίων πολιτών πρέπει να αντανακλούνται καλύτερα. Τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να ακούγονται», διαμήνυσαν από την πλευρά τους οι χώρες της Ομάδας του Βίζεγκραντ, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία, που είχαν συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες γύρω από τα σχέδια μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr