Στον «πάγο» μπαίνει το αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία

Στον «πάγο» μπαίνει, για την ώρα, η αίτηση που έχουν υπογράψει σχεδόν 4 εκατομμύρια βρετανοί πολίτες για δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει την απόφασή της σχετικά με το εάν το εν λόγω αίτημα θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο έως ότου να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των υπογραφών.

Περίπου 77.000 υπογραφές έχουν ήδη ακυρωθεί ως κάλπικες, από τις περίπου 3,96 εκατομμύρια που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και σε περίπτωση που η επιτροπή παραπέμψει τελικά το αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα στη Βουλή, η συζήτηση θα γίνει στο Γουέστμινιστερ Χολ, που είναι η δεύτερη αίθουσα συζήτησης των Κοινοτήτων και δεν υπάρχει νομοθετική αρμοδιότητα.

Συνεπώς, δεν είναι δυνατό με αυτή τη διαδικασία να εγκριθεί νέα ψήφος ώστε να ανατραπεί το Brexit.

Το αίτημα ζητά νέο δημοψήφισμα σε περίπτωση που είτε το Bremain είτε το Brexit αποσπάσουν λιγότερο από το 60% της λαϊκής ψήφου ή η συμμετοχή δεν φτάσει το 75%. Το Brexit επικράτησε στις 23 Ιουνίου με 51,9% και η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 72,2%.
Πηγή: skai.gr