Η Βρετανία θα γίνει φτωχότερη

Η ιταλική La Repubblica εκτιμά η χθεσινή συνάντηση των Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι κατέδειξε ότι το ερχόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ΕΕ: «Η δυσκολία έγκειται στο ό,τι οι τρεις καλούνται να συγκεράσουν δυο προφανώς αντικρουόμενες απαιτήσεις. Αφενός θα πρέπει να κρατήσουν ενωμένο το κοπάδι των 27 από τη στιγμή που το μαύρο βρετανικό πρόβατο αποφάσισε να εγκαταλείψει (…). Την ίδια στιγμή όμως οι σημαντικότερες ηγετικές προσωπικότητες συνειδητοποιούν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν λες και δεν συνέβη τίποτα».

Η αυστριακή Neue Zurcher Zeitung παρατηρεί ότι «η απόφαση να εγκαταλείψουν την ΕΕ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των Βρετανών για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μπορεί οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες του οικονομικού σοκ να μην είναι ακόμη τελείως ορατές, ωστόσο είναι σχεδόν απίθανο να μην γίνει η Βρετανία φτωχότερη και λιγότερο σημαντική στον κόσμο. Πολλοί από εκείνους που πείστηκαν να ψηφίσουν υπέρ της υποτιθέμενης ανεξαρτησίας τους, θα διαπιστώσουν τώρα ότι δεν κερδίζουν την ελευθερία, αλλά μάλλον ότι χάνουν τη δουλειά τους».

Μια ιστορική ευκαιρία για τον Ραχόι

Και μια ματιά στον ισπανικό Tύπο για τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία.

Η El Mundo εκτιμά ότι ο Ραχόι έχει πλέον την ευκαιρία «να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση. Η σημαντικότερη αποστολή του θα είναι να αναζωογονήσει την ισπανική πολιτική, προκειμένου οι θεσμοί, και κυρίως η δικαιοσύνη, να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους. Επίσης θα πρέπει να δρομολογήσει τον εκσυγχρονισμό του κόμματός του και να διώξει ο,τιδήποτε μυρίζει διαφθορά. Έχει την ιστορική ευκαιρία να το πράξει. Από αυτό θα κριθεί η επιτυχία και αποτυχία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου».

Η El Pais: «Στις εκλογές της Κυριακής οι Σοσιαλιστές κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τους Podemos. Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι ότι πέτυχαν ένα χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από τον Δεκέμβριο του 2015. Οι Σοσιαλιστές δεν έχουν καμία δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Πλέον θα πρέπει να ασκήσουν μια αξιόπιστη πολιτική ως αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να συμβάλουν στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό τον Μαριάνο Ραχόι. Επιπλέον θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους πολιτικούς τους στόχους, προκειμένου να ανέλθουν κάποια μέρα και πάλι στην εξουσία».


Πηγή: Deutsche Welle - Κώστας Συμεωνίδης