Οι Γερμανοί δεν θέλουν δημοψήφισμα τύπου «Brexit»

Οι πλειοψηφία των Γερμανών, θέλει την συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι δημοψήφισμα σαν αυτό της Βρετανίας. Παράλληλα, δεν αναμένουν ότι θα αποχωρήσουν από την Ε.Ε. και άλλες χώρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η Γερμανία έχει σοκαριστεί από την απόφαση των Βρετανών για Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει τονίσει ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να οδηγηθεί πιεστικά σε διαπραγματεύσεις για ένα γρήγορο διαζύγιο.

Κόμματα ευρωσκεπτικιστών από διάφορες χώρες στην Ευρώπη έχουν ζητήσει από τις κυβερνήσεις τους τα δικά τους παρόμοια δημοψηφίσματα, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση από την εταιρεία Forsa που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Handelsblatt, δεν υπάρχει παρά μικρή υποστήριξη για κάτι τέτοιο στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 82% των Γερμανών τόνισαν ότι σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος θα διάλεγαν τη παραμονή στην ΕΕ και μόνο 14% θα υποστήριζε την αποχώρηση της χώρας.
Ένα 71% διαφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανάλογο της Βρετανίας στη Γερμανία, ενώ το 27% θα υποστήριζε τη διεξαγωγή του.

Η εταιρεία ρώτησε 1.005 άτομα στις 24 Ιουνίου, τη μέρα μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας. Το 51% των Γερμανών δεν αναμένει να αποχωρήσουν από την Ε.Ε άλλες χώρες, ενώ 42% προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί.

Σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα, δημοψήφισμα γίνεται μόνο εάν πρόκειται να αλλάξουν τα σύνορα των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας ή εάν κάποια από αυτά πρόκειται να συγχωνευτούν, υποστήριξε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Πηγή: skai.gr