Ρέντσι: H βρετανική ψήφος βαραίνει σαν ογκόλιθος στην Ευρωπαϊκή Ιστορία

«H βρετανική ψήφος βαραίνει σαν ογκόλιθος στην Ευρωπαϊκή Ιστορία», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά την παρέμβασή του στην ιταλική Γερουσία.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ιστορικό γεγονός. Όποιος προσπαθεί να μειώσει τις διαστάσεις του ή να το χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς, κάνει πολιτικό λάθος. Δεν μπορούμε να στρέψουμε προς τα πίσω το βλέμμα μας, προσποιούμενοι ότι δεν συνέβη τίποτα. Δεν μπορούμε να βάλουμε ένα μπάλωμα», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Αν περάσει το μήνυμα ότι ο λαός ψηφίζει και κάπου αλλού βάζουν ένα μπάλωμα πάνω σε αυτό που αποφάσισε ο λαός, υποσκάπτεται η Δημοκρατία», πρόσθεσε, καθιστώντας σαφές πως η Ιταλία εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να διαρκέσει έναν χρόνο η συζήτηση για τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση.

«Τώρα είναι η
στιγμή του αισθήματος ευθύνης, πρέπει να πιστέψουμε σε μια Ευρώπη ικανή να δημιουργήσει ευκαιρίες και να μην είναι μόνον πηγή φόβων», είπε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ιταλίας, ζητώντας η αυριανή (Τρίτη) σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών να μην αφιερωθεί μόνον στους κανόνες εξόδου της Βρετανίας, αλλά και στο να δοθεί μια αναγκαία, νέα ώθηση στην Ευρώπη.

«Είναι ανάγκη να καταλάβουμε, έπειτα απ' όσα συνέβησαν, ότι η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με την κοινωνική διάσταση και όχι μόνο με τις γραφειοκρατικές μάχες», κατέληξε ο Ματέο Ρέντσι.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ