Μηνύματα από Όσμπορν και Μπόρις Τζόνσον εν μέσω πολιτικής αναταραχής στη Βρετανία

Μήνυμα με το οποίο επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Όσμπορν λίγο πριν ανοίξει το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο κ. Όσμπορν, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Παρασκευή, εξέθεσε τα σχέδια της κυβέρνησης για την «προστασία του εθνικού συμφέροντος».

Όπως είπε, η Βρετανία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από θέση ισχύος, λόγω της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης την τελευταία εξαετία, αν και εμμένει στις προβλέψεις του για οικονομικό πλήγμα σε περίπτωση Brexit. Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν ήταν αυτό που επιθυμούσε αλλά ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού.

Ως προς τη μεταβλητότητα των οικονομικών δεικτών, διαβεβαίωσε ότι έχουν καταρτιστεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, υπενθυμίζοντας τη διαβεβαίωση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας ότι είναι έτοιμος να χορηγήσει 250 δισεκατομμύρια λίρες στις τράπεζες της χώρας. «Είχαμε προετοιμαστεί για το απρόσμενο», είπε ο κ. Όσμπορν.

Ως δεύτερο ζήτημα που απασχολεί το Υπουργείο Οικονομικώνανέφερε την αβεβαιότητατους επόμενους μήνες ως προς τη νέα σχέση με τους εταίρους. Όπως είπε, ο Ντέιβιντ Κάμερον με την απόφαση μη άμεσης ενεργοποίησης του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας έχει δώσει χρόνο στον επόμενο Πρωθυπουργό να το κάνει όταν θα υπάρχει σχέδιο δράσης.

Τέλος, επισήμανε την πρόκληση της μακροπρόθεσμης εμπορικής σχέσης με τους Ευρωπαίους, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι αφοσιωμένος στην εξασφάλιση σταθερότητας και βεβαιότητας.

Απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν θα παραιτηθεί και μετέθεσε την απόφαση για έναν έκτακτο προϋπολογισμό λιτότητας για μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό τον νέο Πρωθυπουργό.

Η παρέμβασή του έγινε εν μέσω πολιτικής αναταραχή στη Βρετανία, με τα δύο μεγάλα κόμματα σε κατάσταση κρίσης στον απόηχο της επικράτησης του Brexit και με τη στερλίνα να υποχωρεί έναντι του δολαρίου κατά ακόμα 2%, επιπλέον του 10% της Παρασκευής, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3409 στις αγορές της Ασίας.

Παράλληλα, οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας GoldmanSachsπροέβλεψαν ότι το Brexitθα εξωθούσε τη Βρετανία σε ύφεση στις αρχές του επόμενου έτους.

Με άρθρο του εξάλλου στην Daily Telegraph o εκ των επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και επικρατέστερος διάδοχος του υπό παραίτηση Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών και της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τηνπρόσβαση στην ενιαία αγορά, ενώ κάνει λόγο για εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Ευρώπη σε μια σειρά τομέων.

Εκτιμά ότι αυτό θα γίνει παρά την πρόθεση υιοθέτησης ενός συστήματος μοριοδότησης των επίδοξων μεταναστών από την Ευρώπη στη Βρετανία που θεωρείται ότι θα απέκλειε τη χώρα από την ενιαία αγορά. Σχολιάζει επίσης ότι δε θεωρεί πως οι περισσότεροι από αυτούς που ψήφισαν υπέρ του Brexitτο έκαναν λόγω ανησυχιών για τη μετανάστευση, αλλά επειδή ήθελαν την ανάκτηση του ελέγχου της βρετανικής δημοκρατίας.

Καλεί επίσης σε ενότητα μετά από τη διαίρεση που προκάλεσε στην κοινωνία το δημοψήφισμα: «Πρέπει να απλώσουμε το χέρι, πρέπει να ιάνουμε, πρέπει να χτίσουμε γέφυρες – επειδή είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι έχουν συναισθήματα απογοήτευσης και απώλειας και σύγχυσης».

Δήλωσή του έδωσε στη δημοσιότητα και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΤζέρεμιΚόρμπιν, ο οποίος είδε 11 μέλη του σκιώδους υπουργικού του συμβουλίου να υποβάλουν παραίτηση την Κυριακή, μετά τη μεταμεσονύχτια αποπομπή του σκιώδους Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Μπεν.

Ο κ. Κόρμπιν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί διότι δεν «προδίδει την εμπιστοσύνη» των μελών του κόμματος που τον ψήφισαν και ότι θα πρέπει να ηττηθεί σε εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη, στην οποία θα είναι υποψήφιος.

Ο κ. Κόρμπιν θα έχει εντός της ημέρας συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του κόμματος Τομ Γουάτσον, ο οποίος απέφυγε με δήλωσή του την Κυριακή να τον στηρίξει. Επίσης εντός της ημέρας αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών πρόταση μομφής σε βάρος του κ. Κόρμπιν που έχουν καταθέσει δύο γυναίκες βουλευτές.

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με το καυτό θέμα της χρονικής στιγμής ενεργοποίησης του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που θα εκκινήσει τη διετή διαδικασία οριστικής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, οι Financial Times κάνουν λόγο για προετοιμασία χρονοδιαγράμματος από τις Βρυξέλλες που ορίζει την 1/1/2017 ως ημερομηνία επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο