Δεν παραιτούμαι, αν μπορείτε νικήστε με σε εκλογές, λέει ο Κόρμπιν

Αποφασισμένος να παραμείνει αρχηγός των Εργατικών στη Βρετανία, παρά τις ηχηρές παραιτήσεις τουλάχιστον 11 μελών της σκιώδους κυβέρνησής του, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση του Ηνωμένου Βασιλείου κλυδωνίζεται από την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα.

Με ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται σε όλους τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, ο κ. Κόρμπιν υπενθυμίζει αιχμηρά ότι εξελέγη στα τέλη του 2015 χάρη στην υποστήριξη «εκατοντάδων χιλιάδων» μελών του κόμματος, και καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να «προδώσει την εμπιστοσύνη» όσων τον υποστήριξαν.

Τονίζει δε με νόημα ότι όποιοι θέλουν να τον εκδιώξουν από την ηγεσία των Εργατικών θα πρέπει να τον νικήσουν σε νέες εσωκομματικές εκλογές και σημειώνει ότι προτίθεται να αντικαταστήσει τους παραιτηθέντες μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στις επαφές που αναμένεται να έχει σήμερα Δευτέρα ο κ. Κόρμπιν με το νούμερο δύο του κόμματος, τον ισχυρό υπαρχηγό Τομ Γουάτσον, ο οποίος νωρίτερα απέφυγε να τον στηρίξει απέναντι σε όσους τον αμφισβητούν.

Επίσης τη Δευτέρα αναμένεται να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Εργατικών η πρόταση μομφής που έχουν καταθέσει σε βάρος του κ. Κόρμπιν δύο βουλευτές της παράταξης. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία όπου η ΚΟ μπορεί να θέσει και επίσημα θέμα ηγεσίας.

Οι τριγμοί άρχισαν το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο τομεάρχης Εξωτερικών, Χίλαρι Μπεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Κόρμπιν και τον ενημέρωσε ότι πλέον δεν έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κόρμπιν απάντησε καθαιρώντας τον κ. Μπεν.

Η κίνηση Μπεν αντανακλά την έντονη δυσαρέσκεια που υπάρχει στις τάξεις των Εργατικών μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με πολλά ανώτερα στελέχη και βουλευτές να κατηγορούν τον κ. Κόρμπιν ότι δεν κατέβαλε την απαραίτητη προσπάθεια ώστε να κινητοποιήσει τη βάση του κόμματος υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αποπομπή προκάλεσε σειρά παραιτήσεων μελών της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, κι ενώ το κύμα αποχωρήσεων δεν αποκλείεται να έχει συνέχεια.

Ανάμεσα στους παραιτηθέντες βρίσκονται οι τομεάρχες Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης και ο σκιώδης πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Κρις Μπράιαντ, ο οποίος στην επιστολή παραίτησής του κατηγορεί τον κ. Κόρμπιν ότι δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών «μίας ολόκληρης γενιάς νέων» που ήθελαν την παραμονή στην Ε.Ε. και ότι με την όλη στάση του πριν το δημοψήφισμα πρόδωσε το κόμμα.

Δίνοντας ακόμα πιο βαθύ άρωμα κρίσης, ο υπαρχηγός των Εργατικών Τομ Γουάτσον απέφυγε να στηρίξει τον κ. Κόρμπιν, δηλώνοντας ότι είναι «απογοητευμένος» από την αποπομπή του κ. Μπεν και «στεναχωρημένος» από τις παραιτήσεις.

Αυτό που μένει να φανεί είναι κατά πόσον ο κ. Κόρμπιν εξακολουθεί να απολαμβάνει τη στήριξη της βάσης του κόμματος, περιλαμβανομένων των ισχυρών εργατικών συνδικάτων. Εάν εξακολουθεί να είναι ο εκλεκτός της βάσης, τότε θα είναι πρακτικά αδύνατο για τους εξεγερθέντες να τον απομακρύνουν από την ηγεσία.

Η κατάσταση πάντως περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες, λόγω της απόφασης του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί έως τον Οκτώβριο.

Οι Εργατικοί δεν έχουν ιδιαίτερά καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις ων τελευταίων μηνών, ενώ και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν μετά βίας καταφέρει να συγκρατήσουν τα κεκτημένα προηγούμενων ετών, χάνοντας όμως και πάλι έδαφος στη Σκωτία.
Πηγή: skai.gr