«Πλήρης συμφωνία» Ολάντ και Μέρκελ για το Brexit εν μέσω εικόνας διχόνοιας

Σε «πλήρη συμφωνία» για το πώς θα χειριστούν τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως διέρρευσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο κύκλοι του Ελιζέ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Το μήνυμα του Παρισιού για κοινό μέτωπο μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας έρχεται εν μέσω σειράς αντικρουόμενων δηλώσεων από κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τα επόμενα βήματα στη σχέση του μπλοκ με τη Βρετανία, δηλώσεις που έχουν δημιουργήσει εικόνα σύγχυσης και διχασμού στους κόλπους της Ε.Ε.

Βασικό σημείο τριβής είναι ουσιαστικά η πίεση που θα πρέπει να ασκηθεί στο Λονδίνο για την ταχύτητα της εξόδου από την ενωμένη Ευρώπη, αλλά και η εμπορική-οικονομική σχέση που θα υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μετά το «διαζύγιο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ε.Ε. θέλουν ταχύτατη έναρξη των διαπραγματεύσεων για υλοποίηση του Brexit.

Αντίθετα, η κ. Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές ότι ούτε βιάζεται να διακόψει τις σχέσεις με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους που στηρίζουν την εξαγωγική γερμανική οικονομία, ενώ έχει δηλώσει αντίθετη σε τιμωρητική στάση των Βρυξελλών απέναντι στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμα πιο διαλλακτικός έχει εμφανιστεί ο προσωπάρχης της προσωπάρχης της καγκελάρίου, Πέτερ Αλτμάιερ, ο ποίος δήλωσε στο ενημερωτικό συγκρότημα RND ότι οι βρετανοί πολιτικοί θα πρέπει να έχουν χρόνο για να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της εξόδου.

Οι συνεργάτες του κ. Ολάντ δήλωσαν ακόμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ο γάλλος πρόεδρος και η κ. Μέρκελ θέλουν «τη μεγαλύτερη διαφάνεια ώστε να αποφευχθεί κάθε αβεβαιότητα» σχετικά με τη Βρετανία, προσθέτοντας πως Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν για την ανάγκη άμεσων πρωτοβουλιών σε θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρώπη.

Ο κ. Ολάντ και η κ. Μέρκελ θα προσπαθήσουν να οριστικοποιήσουν την κοινή γραμμή τους όταν θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο πάντως, η Ε.Ε. δεν αναμένει από τον βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον να κάνει το πρώτο βήμα για να αρχίσει η επίσημη διαδικασία του Brexit, καθώς, όπως δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, οι εταίροι δεν περιμένουν ότι ο Συντηρητικός ηγέτης θα ζητήσει ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που ορίζει τα περί εξόδου μίας χώρας από την Ευρώπη.

Σε μία ένδειξη της διάθεσης
για άσκηση πίεσης που φαίνεται να υπάρχει στις Βρυξέλλες, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να «παγώσει» τις ανεπίσημες προκαταρκτικές επαφές με τη βρετανική κυβέρνηση για τη βρετανική έξοδο έως ότου το Λονδίνο ζητήσει επίσημα την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.
Πηγή: skai.gr