Συμφωνία για ομαλοποίηση σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά από έξι χρόνια

Σε συμφωνία για ομαλοποίηση των διμερών σχέσεών τους κατέληξαν το Ισραήλ και η Τουρκία, μετά από έξι χρόνια πικρών διαφωνιών, όπως δήλωσε ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πολύτιμων συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή κατέρρευσαν το 2010, μετά την επιδρομή ισραηλινών στρατιωτών σε στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο εννέα τούρκων πολιτών στο πλοίο Mavi Marmara.

Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως αύριο Δευτέρα και να υπογραφεί την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το Τελ Αβίβ θα προσφέρει 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων της επέμβασης, ενώ η τουρκική πλευρά θα θέσει τέλος σε όλα τις σχετικές αξιώσεις που έχει από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το ισραηλινό κράτος.

Παράλληλα, οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν και πάλι πρεσβευτές.

Σε ό,τι αφορά τη Γάζα, το Ισραήλ δεν θα άρει τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, αλλά φέρεται ότι θα επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Τουρκία και την κατασκευή κρίσιμων υποδομών, όπως ένα νοσοκομείο και ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας.

Η ομαλοποίηση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, την οποία επιζητούσαν επί χρόνια οι ΗΠΑ, μπορεί να επαναφέρει ένα βαθμό σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που η Τουρκία αντιμετωπίζει την κατάρρευση των σχέσεών της με τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία μοιράζονται σύνορα με την εμπόλεμη Συρία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση χάους.
Πηγή: skai.gr