Κλείσιμο

Εσωκομματικός πόλεμος στους Εργατικούς με μπαράζ βαριών παραιτήσεων μετά το Brexit

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας μετά την επικράτηση του Brexit στη δημοψήφισμα της Πέμπτης, με τουλάχιστον 11 μέλη της σκιώδους κυβέρνησης να έχουν υποβάλει την παραίτησή τους, σε μία προσπάθεια να εξωθήσουν σε παραίτηση τον αρχηγό της παράταξης, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι τριγμοί άρχισαν το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο τομεάρχης Εξωτερικών, Χίλαρι Μπεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Κόρμπιν και τον ενημέρωσε ότι πλέον δεν έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κόρμπιν απέπεμψε άμεσα τον κ. Μπεν.

Η κίνηση Μπεν αντανακλά την έντονη δυσαρέσκεια που υπάρχει στις τάξεις των Εργατικών μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με πολλά ανώτερα στελέχη και βουλευτές να κατηγορούν τον κ. Κόρμπιν ότι δεν κατέβαλε την απαραίτητη προσπάθεια ώστε να κινητοποιήσει τη βάση του κόμματος υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αποπομπή Μπεν προκάλεσε σειρά παραιτήσεων μελών της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Οι τομεάρχες Μεταφορών Λίλιαν Γκρίνγουντ, Υγείας Χάιντι Αλεξάντερ, Εκπαίδευσης Λούσι Πάουελ, Δικαιοσύνης Λόρδος Φάλκονερ, Νεολαίας Γκλόρια ντε Πιέρο, Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κέρι Μακάρθι, Σκωτίας Ίαν Μάρεϊ, Βόρειας Ιρλανδίας Βέρνον Κόκερ και η γραμματέας Οικονομίας Σίμα Μαλχότρα έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους. Δεν αποκλείεται να τους ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοί τους.

Σε μία εξέλιξη που περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, αντιπρόεδρος των Εργατικών Τομ Γουάτσον, που θεωρείται πολύ ισχυρός μέσα στο κόμμα, απέφυγε να στηρίξει τον κ. Κόρμπιν, δηλώνοντας ότι είναι «απογοητευμένος» από την αποπομπή του κ. Μπεν και «στεναχωρημένος» από τις παραιτήσεις.

Μιλώντας στο BBC μετά την αποπομπή του, ο κ. Μπεν τόνισε πως ο κ. Κόρμπιν «δεν λειτουργεί» για τους Εργατικούς, επισημαίνοντας τις κακές επιδόσεις του κόμματος στο δημοψήφισμα αλλά και τις κακές δημοσκοπήσεις. «Είναι καλός και αξιοπρεπείς άνθρωπος, όμως δεν είναι ηγέτης, και αυτό είναι το πρόβλημα», είπε.

Σε πολλές περιοχές-προπύργια της κεντροαριστεράς, το Brexit κατέγραψε απροσδόκητα υψηλά ποσοστά στο δημοψήφισμα, εγείροντας και ανησυχίες για το κατά πόσον οι Εργατικοί θα μπορούν να διεκδικήσουν την εξουσία σε περίπτωση που η παραίτηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Δύο βουλευτές των Εργατικών έχουν από την Παρασκευή καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Κόρμπιν, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τη Δευτέρα. Υπάρχει ενδεχόμενο να ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία, που θα μπορούσε να ξεκινήσει νέα διαδικασία εκλογής ηγέτη.

Παρά ταύτα, αν και η παραίτηση τόσων μελών της σκιώδους κυβέρνησης συνιστά πρόκληση για τον σοσιαλιστή Κόρμπιν, δεν είναι γνωστό αν τελικά θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση του, με δεδομένο ότι πέρυσι εξελέγη πανηγυρικά χάρη στην μεγάλη υποστήριξη του από τη βάση του κόμματος.

Ο κ. Κόρμπιν έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αποφασισμένος να παραμείνει στην προεδρία των Εργατικών, και έχει λάβει την στήριξη ορισμένων πολύ σημαντικών στελεχών.
Πηγή: skai.gr