Κλείσιμο

Προειδοποίηση για πιθανό σκωτσέζικο βέτο κατά του Brexit από τη Νίκολα Στέρτζιον

Η τοπική Βουλή της Σκωτίας, το Χόλιρουντ, θα μπορούσε να προσπαθήσει να εμποδίσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, δήλωσε στο BBC η ηγέτιδα της τοπικής κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζιον.

Η αρχηγός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP, που έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας είναι στο τραπέζι, είπε το πρωί της Κυριακής ότι «ασφαλώς» θα ζητούσε από τους βουλευτές του Χόλιρουντ να μη δώσουν τη νομοθετική τους συγκατάθεση στη νομοθεσία που θα επικυρώνει το Brexit.

Ορισμένοι νόμοι στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτούν και τη συγκατάθεση του αποκεντρωμένου κοινοβουλίου της Σκωτίας. «Αν το σκωτσέζικο κοινοβούλιο έκρινε το ζήτημα στη βάση του τι είναι σωστό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή του να πούμε κοιτάξτε δεν πρόκειται να ψηφίσουμε για κάτι που αντιβαίνει το συμφέρον της Σκωτίας, ασφαλώς πρέπει να είναι στο τραπέζι», είπε η Νίκολα Στέρτζιον.

Σημειώνεται ότι σε αναφορά της για τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων έχει με σαφήνεια σημειώσει ότι στην περίπτωση νομοθετημάτων για το Brexit θα απαιτείτο η συγκατάθεση όχι μόνο του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας, αλλά επίσης της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Παρόλα αυτά συνταγματολόγοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι η παρακράτηση νομοθετικής συγκατάθεσης από το Χόλιρουντ δε συνεπάγεται βέτο, καθώς η βούληση της Βουλής των Κοινοτήτων υπερισχύει.

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Mailon Sunday δείχνει ότι πάνω από 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι του Brexit έχουν μετανιώσει για την επιλογή τους.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο