Το Brexit απειλεί ελληνικές εξαγωγές και τουρισμό

Φόβοι εκφράζονται στην Αθήνα για τις συνέπειες που θα έχει το Brexit στον Τουρισμό της χώρας, ειδικά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αλλά και στις εξαγωγές φαρμάκων, πλαστικών και άλλων Ελληνικών προϊόντων στην Βρετανία.

Η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Μάλιστα την τελευταία δεκαετία οι Βρετανοί που ήρθαν στην Ελλάδα ξόδεψαν πάνω από 16 δισ. ευρώ.

Βέβαια οι στάση πλέον των βρετανών όσον αφορά τα ταξίδια τους στο Εξωτερικό θα αφορά όλο τον κόσμο και όχι μόνο εμάς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί επίσης έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. Οι εξαγωγές όμως προς τη Βρετανία θα γίνουν ακριβότερες λόγω του ισχυρότερου ευρώ ενώ υπάρχει ανησυχία και για την ενεδεχόμενη επιβολή δασμών στις εισαγωγές από τη Βρετανία 

Πολλοί φοβούνται επίσης για την τιμή των διδάκτρων των χιλιάδων Ελλήνων Φοιτητών που σπουδάζουν σε βρετανικά Πανεπιστήμια.Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως τα δίδακτρα της φετινής χρονιάς θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Παράλληλα υπάρχουν φόβοι για απολύσεις ξένων μεταξύ αυτών και Ελλήνων που εργάζονται στον χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις του Λονδίνου.

Πάντως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας εμφανίστηκε σήμερα στον ΣΚΑΪ καθησυχαστικός λέγοντας ότι δεν περιμένουμε κάποιο σοκ από το Βrexit. Και πριν η στερλίνα είχε διακυμάνσεις είπε οπότε δεν θα έχουμε επιπτώσεις ούτε στον τουρισμό ούτε στις εξαγωγές.

Πηγή: H Καθημερινή - skai.gr