Παραίτηση Κόρμπιν ζητούν Εργατικοί βουλευτές μετά τη νίκη του Brexit

Την παραίτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν από την ηγεσία των Εργατικών στη Βρετανία ζητούν βουλευτές του κόμματος, μετά την επικράτηση του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα, που οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δύο βουλευτές έχουν υποβάλει πρόταση δυσπιστίας για τον κ. Κόρμπιν, όπως μεταδίδει το BBC. Αν και το αίτημα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, μπορεί να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξης, που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

Πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι ο κ. Κόρμπιν θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπου οι Εργατικοί βρέθηκαν στο ηττημένο στρατόπεδο της παραμονής.

Ανάμεσα στους επικριτές βρίσκεται και ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπέρ, ο οποίος αποκάλεσε «χλιαρή» την κινητοποίηση του κόμματος πριν το δημοψήφισμα και χαρακτήρισε τη νίκη του Brexit ως μία σκοτεινή μέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Πέραν της ήττας, οι Εργατικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι το στρατόπεδο του Brexit πέτυχε νίκες και μεγάλα ποσοστά σε περιοχές που θεωρούνται προπύργια της κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, στελέχη των Εργατικών προσάπτουν στον κ. Κόρμπιν ότι δεν πάλεψε με αρκετό ζήλο στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Εργατικός ηγέτης ήταν επί χρόνια επικριτής της Βρετανίας από την Ε.Ε. και κατά την προεκλογική εκστρατεία αρνήθηκε πεισματικά να πραγματοποιήσει κοινές εμφανίσεις με τον Συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αν και αμφότεροι στήριζαν το Bremain.

Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Κόρμπιν δήλωσε ότι υπάρχουν καλά και κακά στοιχεία στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι η Ένωση δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί σε κοινωνικές ανισότητες που πλήττον τη Βρετανία.

Την απόφασή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία έως τον Οκτώβριο ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Κάμερον.
Πηγή: skai.gr