«Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 θα συνεχίσει να υπάρχει και είναι το κοινό μας μέλλον»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών, χωρίς τη Βρετανία, θα συνεχίσει να υπάρχει, παρά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα, διαμήνυσαν οι θεσμικοί αρχηγοί της Ε.Ε.

«Αυτή είναι μία άνευ προηγουμένου κατάσταση αλλά είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας. Η Ένωση των 27 κρατών-μελών θα συνεχιστεί. Η Ένωση είναι το πλαίσιο του κοινού πολιτικού μας μέλλοντος», τονίζουν στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Μάρκ Ρούτε.

Οι τέσσερις ηγέτες αποσαφηνίζουν ότι δεν θέλουν καμία καθυστέρηση στη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας, ουσιαστικά καθιστώντας σαφές ότι οι Βρυξέλλες θέλουν πλέον το ταχύτερο δυνατό «διαζύγιο» από το Λονδίνο.

Η θέση των Ευρωπαίων έρχεται σε κάποια αντίθεση με την δήλωση του απερχόμενου βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο ποίος νωρίτερα είπε ότι η διαδικασία εξόδου, που ορίζεται από το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, θα αρχίσει από τον διάδοχό του, αφού ο ίδιος παραιτηθεί έως το φθινόπωρο.

Οι τέσσερις πρόεδροι επισημαίνουν πως θέλουν τη Βρετανία ως «στενό εταίρο». Καθιστούν όμως σαφές ότι η μελλοντική συμφωνία που θα ορίζει τη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο «θα πρέπει να αντανακλά τα συμφέροντα και των δύο πλευρών» και να είναι «ισορροπημένη όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις».

Η εμπορική σχέση της μετά-Brexit Βρετανίας με την Ε.Ε. θεωρείται «κλειδί» για το ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις του σημερινού «σεισμού», καθώς η πρόσβαση των βρετανικών εξαγωγών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά είναι ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας.

Το κοινό ανακοινωθέν κλείνει εμφατικά την πόρτα στο ενδεχόμενο παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. με νέα αναδιαπραγμάτευση της σχέσης τους, προσθέτοντας μάλιστα ότι ακόμα και η νέα συμφωνία που είχε πετύχει τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παύει να έχει κάθε ισχύ.

Οι τέσσερις πρόεδροι αποσαφηνίζουν ακόμα ότι έως ότου η διαδικασία αποχώρησης ολοκληρωθεί, η Βρετανία παραμένει κράτος-μέλος της Ε.Ε. και δεσμεύεται από τους νόμους και τους κανόνες της.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr