Συναγερμός στις Βρυξέλλες καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να απαντήσει στο Brexit

Την πρώτη επίσημη απάντησή της στην απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενωμένη Ευρώπη ετοιμάζει η Ε.Ε.

Στις 11:30 το πρωί ώρα Ελλάδος θα συναντηθούν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο προεδρεύων της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε. Ο κ. Τουσκ θα κάνει την πρώτη επίσημη δήλωση στις 9:40 ώρα Ελλάδος.

Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής, ενώ πριν τη Σύνοδο, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, θα συναντηθούν εκτάκτως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η κ. Μέρκελ έχει «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε., σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.

Κύριο ζήτημα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι το αν και πώς η Βρετανία θα βγει από την ενιαία αγορά, που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαπραγματευτούν εκ του μηδενός την εμπορική σχέση τους.

Στη Σύνοδο της Τρίτης ο βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον θα πρέπει τυπικά να ζητήσει ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που αφορά την έξοδο από την Ε.Ε. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει μία καθυστέρηση αυτής της κίνησης. Η Βρετανία βρίσκεται τώρα σε αχαρτογράφητα νερά, δήλωσε σύμβουλος του κ. Κάμερον.

Δεν σοκάρει το αποτέλεσμα, είμαστε προετοιμασμένοι, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας το πρωί στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF. Τόνισε πάντως ότι περιμένει οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Λονδίνου να αρχίσουν άμεσα.

Για «μία κακή ημέρα για την Ευρώπη», έκανε λόγο ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζϊγκμαρ Γκάμπριελ.

Είναι «μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και την Βρετανία», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ.

Εν τω μεταξύ, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ανοίγει τις ορέξεις των ευρω-σκεπτικιστών εθνικιστών της Ευρώπης.

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και ο Γκέερτ Βίλντερς του Κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία, ζήτησαν δημοψηφίσματα για έξοδο των χωρών τους από την ενωμένη Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr