Κλείσιμο

Περίπου 150 «εκπαιδευμένοι» ρώσοι χούλιγκαν διαφεύγουν τη σύλληψη στη Μασσαλία

Περίπου 150 ρώσοι «καλά εκπαιδευμένοι» χούλιγκαν που συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια στη Μασσαλία για το Euro 2016 διαφεύγουν ακόμα τη σύλληψη στη Γαλλία, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας της πόλης, Μπρις Ρομπάν.

«Αυτά τα άτομα είναι καλά προετοιμασμένα
για εξαιρετικά γρήγορη εξαιρετικά βίαιη δράση [...] Είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένα άτομα», δήλωσε ο κ. Ρομπάν, στον απόηχο τριών μερών επεισοδίων που έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 35 τραυματίες.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και ένας 50χρονος Άγγλος που υπέστη καρδιακό επεισόδιο αφού δέχτηκε σοβαρότατα χτυπήματα στο κεφάλι. Ο εισαγγελέας σημείωσε πως ο τραυματίας παραμένει σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Ο κ. Ρομπάν σημείωσε ότι 10 άτομα που έχουν συλληφθεί στις ταραχές, έξι Βρετανοί, τρεις Γάλλοι και ένας Αυστριακός, θα οδηγηθούν σε δίκη στη Μασσαλία. Αντίθετα, όπως είπε μόνο δύο Ρώσοι βρίσκονται για την ώρα υπό κράτηση.

Ο εισαγγελέας ανέφερε πάντως ότι δύο ρώσοι χούλιγκαν θα απελαθούν από τη Γαλλία, χωρίς όμως να είναι σαφές αν συγκαταλέγονται στις τρεις απελάσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, το ΥΠΕΣ ενημέρωσε πως απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα σε πέντε άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα για πρόκληση επεισοδίων.

Εν τω μεταξύ, το Euro θρηνεί τον πρώτο του νεκρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού σταθμού BFM-TV, ένας βορειοϊρλανδός οπαδός, αλκοολικός, πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρα στη Νίκαια αφού έπεσε στη θάλασσα από παραθαλάσσιο κιγκλίδωμα που βρισκόταν οκτώ μέτρα από το νερό.

Με δεδομένο ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στα επεισόδια είναι μεθυσμένοι, η γαλλική κυβέρνηση κινείται για την απαγόρευση της πώλησης και της κατανάλωσης αλκοόλ κοντά στα γήπεδα και τις ζώνες φιλάθλων στις 10 πόλεις που φιλοξενούν τους αγώνες του Euro, τουλάχιστον τις ημέρες και τις παραμονές των αναμετρήσεων.

«Έχω ζητήσει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πώλησης, της κατανάλωσης και της μεταφοράς αλκοολούχων ποτών σε ευαίσθητες περιοχές, σε ημέρες αγώνων και την προηγούμενη μέρα, και σε μέρες που οι ζώνες φιλάθλων είναι ανοιχτές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Η απαγόρευση θα καλύπτει δημόσιους χώρους και καταστήματα.
Πηγή: skai.gr