Η άκρα δεξιά αμφισβητεί την ήττα της στις εκλογές της Αυστρίας

Σε αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, όπου ηττήθηκε με διαφορά λίγων χιλιάδων ψήφων, προχωρά η άκρα δεξιά στην Αυστρία.

Το Κόμμα της Ελευθερίας κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο έγγραφη διαμαρτυρία 150 σελίδων, όπου επικαλείται καταγγελίες περί παρατυπιών στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ ηττήθηκε στις κάλπες της 22ας Μαΐου με διαφορά 30.863 σταυρών, τη στιγμή που στις εν λόγω περιφέρειες καταμετρήθηκαν σχεδόν 575.000 επιστολικές ψήφοι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει πλέον περίπου ένα μήνα για να κρίνει την ένσταση του Κόμματος της Ελευθερίας, με δεδομένο ότι ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν είναι προγραμματισμένο να ορκιστεί στην προεδρία στις 8 Ιουλίου.

Εάν το Δικαστήριο δεχτεί την ένσταση, θα μπορούσε να προκαλέσει επανάληψη της ψηφοφορίας στις επίμαχες περιοχές.

«Δεν είμαστε κακοί χαμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας, Χάινς Κρίστιαν Στράχε, μετά την κατάθεση της διαμαρτυρίας. «Αυτό γίνεται για την προστασία των θεμελίων της δημοκρατίας».

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ο κ. Χόφερ είχε αποδεχτεί την ήττα του από τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, προσθέτοντας τότε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις νοθείας ή απάτης.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας έχει πρωτίστως θεσμικό ρόλο, όμως τυχόν νίκη του Κόμματος της Ελευθερίας θα καθιστούσε τον κ. Χόφερ πρώτο ακροδεξιό αρχηγό κράτους στη μεταπολεμική ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία εποχή που ο ευρω-σκεπτικισμός κερδίζει έδαφος στη Γηραιά Ήπειρο.
Πηγή: skai.gr