Κλείσιμο

Σι Τσινπίνγκ: Κίνα και Βόρεια Κορέα πρέπει να διατηρούν «φιλικούς δεσμούς»

Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα πρέπει να έχουν «φιλικούς δεσμούς» μεταξύ τους δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τσινπίνγ, κατά την διάρκεια επίσκεψης υψηλού αξιωματούχου της Πιονγκιάνγκ στη χώρα του, την επίσημη πρώτη μετά το Συνέδριο του Εργατικοιύ Κόμματος της Β Κορέας τον προηγούμενο μήνα.

Η επίσκεψη από τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κόμματος, Ρι Σου Γιονγκ, έγινε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας «να λειανθούν» οι σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες έχουν ενταθεί λόγω της πρόσφατης στρατιωτικής δραστηριότητας της Β. Κορέας.

Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος παρέδωσε επίσης μήνυμα του ηγέτη της Β Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν το οποίο έλεγε ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει τελειώσει με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ορκίστηκε να συνεχίσει την πολιτική του για την οικονομική πρόοδο παράλληλα με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua από την άλλη, δεν έκανε καμία αναφορά στα πυρηνικά σχόλια, αλλά τόνισε ότι ελπίζει στις στενές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ Σι Τσινπίγκ επανέλαβε την πολιτική της Κίνας στην κορεατική χερσόνησο και ζήτησε ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, συνεννόηση και σταθερότητα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ενημερώσει τον κ Ξι για οποιεσδήποτε σημαντικές εξελίξεις που έγιναν στο συνέδριο.

Σημειώνεται ότι η Κίνα παραμένει σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, ενώ παράλληλα τηρεί τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ λόγω των επαναλαμβανόμενων εκτοξεύσεις πυραύλων από τη χώρα αλλά της πυρηνικής δοκιμής που έγινε νωρίτερα μέσα στο χρόνο.
Πηγή: skai.gr