Κίνα: Καρτουνίστικος πόλεμος για απομιμήσεις ηρώων της Disney σε πάρκο

Η αμερικανική Disney αντέδρασε την Τρίτη στις απομιμήσεις χαρακτήρων της σε πάρκο της Κίνας. Ο κινεζικός όμιλος Wanda, που άνοιξε το πρώτο θεματικό πάρκο του στην Κίνα, όπου ηθοποιοί εμφανίστηκαν μεταμφιεσμένοι σε ήρωες της Disney, αρνείται ότι έπληξε τα συμφέροντα του αμερικανικού γίγαντα της ψυχαγωγίας.

Εγκαινιάζοντας το Σάββατο στη Ναντσάνγκ το πρώτο θεματικό πάρκο του ομίλου του, ο δισεκατομμυριούχος Ουάνγκ Τζιανλίν – ιδιοκτήτης της Wanda και ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Κίνας– δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να ανταγωνιστεί τη Ντίσνεϊλαντ της Σανγκάης που θα ανοίξει τις πύλες της τον Ιούνιο.

Όμως, ενώ ο Ουάνγκ κατήγγειλλε στην ομιλία του την «εισβολή» ξένων πολιτισμών και «την πολιτισμική δύναμη επιρροής τους στους Κινέζους», τους πρώτους επισκέπτες υποδέχθηκαν στην "Wanda City" ο Κάπτεν Αμέρικα και …η Χιονάτη.

Αν και απέφυγε να απαντήσει σε μια ομοβροντία βίαιων επιθέσεων που εξαπέλυσε από την τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα εναντίον της ο Ουάνγκ Τζιανλίν, η Ντίσνεΐ εξέφρασε αυτή τη φορά την αντίθεσή της για την εμφάνιση της Χιονάτης.



«Οι ήρωές μας και οι ιστορίες μας έχουν σαγηνεύσει γενιές και γενιές και δυστυχώς αυτές οι παράνομες και χαμηλής ποιότητας απομιμήσεις απογοητεύουν εκείνους που περίμεναν περισσότερα», ανέφερε η Ντίσνεϊ με δήλωση που μεταδόθηκε από τον κινέζικό Τύπο. «Θα προστατεύσουμε σθεναρά την πνευματική ιδιοκτησία μας και θα λάβουμε μέτρα κατά των παραβιάσεων», συνεχίζει η αμερικανική εταιρία.

Από την πλευρά της η Wanda εξέφρασε λύπη για «μια κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης που διαστρεβλώνει τα γεγονότα», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα).

Η Πόλη Πολιτιστικού Τουρισμού Γουάντα, μια επένδυση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκαινιάστηκε στη Ναντσάνγκ, φιλοξενεί σε έκταση δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων ένα θεματικό πάρκο και μια εμπορική ζώνη που περιλαμβάνει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο και ξενοδοχεία, σε διακριτές περιοχές.

Όμως «οι εν λόγω ήρωες της Ντίσνεϊ εμφανίστηκαν στην εμπορική ζώνη της Wanda City (και όχι στο θεματικό πάρκο). Ορισμένα καταστήματα χρησιμοποιούν τους ήρωες της Ντίσνεϊ στα προϊόντα τους ή για να τα προωθήσουν», μια χρήση «που επιτρέπεται από την Ντίσνεϊ», διαβεβαιώνει η Wanda.

«Δεν έχει γίνει καμία παραβίαση», συνεχίζεται στην ανακοίνωση όπου εκφράζεται λύπη για τις «αστήρικτες κατηγορίες».



Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση CCTV, ο Ουάνγκ Τζιανλίν είχε δηλώσει ότι φιλοδοξεί να ανοίξει περίπου δεκαπέντε θεματικά πάρκα Wanda σε όλη την Κίνα έως το 2020, εκτιμώντας πως «η φρενίτιδα για τον Μίκι Μάους και τον Ντόναλντ Ντακ ανήκει στο παρελθόν (...) Θα φροντίσουμε ώστε η Ντίσνεϊ να μην μπορεί να είναι κερδοφόρα στα θεματικά πάρκα στην Κίνα για δέκα έως είκοσι χρόνια (...). Ένας τίγρης δεν μπορεί να νικήσει μια ορδή λύκων», ανέφερε.
Πηγή: skai.gr