Δεύτερη παραίτηση υπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης στη Βραζιλία

Την παραίτησή του υπέβαλε και δεύτερος υπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης στη Βραζιλία, αφού ηχογραφημένες συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας υποδεικνύουν ότι προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα πάνω στο μαζικό σκάνδαλο διαφθοράς στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Το νέο «θύμα» είναι ο ίδιος ο υπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Φαμπιάνο Σιλβέιρα.

Στις ηχογραφημένες συνομιλίες, που δημοσιοποιήθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό Globo, ο κ. Σιλβέιρα ακούγεται να επικρίνει τους εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση Petrobras και συμβουλεύει τον πρόεδρο της Γερουσίας πως να προστατευθεί από τις έρευνες.

Η παραίτηση Σιλβέιρα
έρχεται μία εβδομάδα μετά την αποχώρηση και του υπουργού Σχεδιασμού Ρομέρου Ζούκα, ο οποίος είχε ηχογραφηθεί να μιλά για την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία» που προκαλεί το σκάνδαλο Petrobras.

Αμφότεροι είχαν διοριστεί από τον μεταβατικό πρόεδρο Μιχέλ Τέμερ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Βραζιλίας αφού η Γερουσία έθεσε σε διαθεσιμότητα την Ντίλμα Ρούσεφ, με την κατηγορία ότι «μαγείρεψε» τα δημοσιονομικά στοιχεία τη χρονιά της επανεκλογής της, το 2014.

Και οι δύο παραιτηθέντες υπουργοί υποστηρίζουν πως τα ηχογραφημένα σχόλιά τους ερμηνεύονται εκτός πλαισίου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως ο κ. Σιλβέιρα θα μείνει προσωρινά στη θέση του. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον διάδοχό του, ενώ η κυβέρνηση Τέμερ «αιμορραγεί» πολιτικά.

Η κ. Ρούσεφ έχει χαρακτηρίσει την απόφαση της Γερουσίας σε βάρος της ως «πραξικόπημα» που έγινε από άτομα που θέλουν να εκτροχιάσουν τις έρευνες πάνω στη λειτουργία της Petrobras που είναι γνωστή ως Laca Jato, δηλαδή Πλυντήριο Αυτοκινήτων. Στο ίδιο σκάνδαλο πάντως εμπλέκεται και σειρά στελεχών του Κόμματος των Εργατών της κ. Ρούσεφ.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πάντως πως ο κ. Σιλβέιρα θα μείνει προσωρινά στη θέση του. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον διάδοχό του, ενώ η κυβέρνηση Τέμερ «αιμορραγεί» πολιτικά.
Πηγή: skai.gr