Τουσκ: Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις ουτοπίες

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες που προωθούν τις ουτοπικές «ψευδαισθήσεις» μιας ενωμένης Ευρώπης έχουν χάσει την επαφή τους με τους πολίτες των χωρών τους και διατρέχουν τον κίνδυνο να δεχθούν πλήγμα από τους ευρωσκεπτικιστές λαϊκιστές που είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν σε διάσπαση τη Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ προέβη σε αυτήν σκληρή κριτική σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον αξιωματούχων συντηρητικών κομμάτων από χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών πολλούς υποστηρικτές μιας περισσότερο ομοσπονδιακής Ευρώπης.

«Εμείς είμαστε σήμερα υπεύθυνοι ώστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με όλων των ειδών τις ουτοπίες—μια ουτοπία της Ευρώπης χωρίς έθνη-κράτη, μια ουτοπία της Ευρώπης χωρίς συγκρουόμενα συμφέροντα και φιλοδοξίες, μια ουτοπία της Ευρώπης που επιβάλλει τις δικές της αξίες στον κόσμο πέρα από τα σύνορά της» επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Εξαιτίας της «εμμονής με την ιδέα της άμεσης και πλήρους ολοκλήρωσης, αποτύχαμε να παρατηρήσουμε ότι οι καθημερινοί άνθρωποι, οι πολίτες της Ευρώπης, δεν συμμερίζονται τον δικό μας ενθουσιασμό για την Ευρώπη. Απογοητευμένοι από τα σπουδαία οράματα του μέλλοντος, ζητούν να αντεπεξέλθουμε με την πραγματικότητα καλύτερα απ’ ό,τι κάναμε έως σήμερα… ο Ευρωσκεπτικισμός αναδείχθηκε σε μια εναλλακτική σε αυτές τις ψευδαισθήσεις».

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ