Κλείσιμο

«Πρόοδος» στις συνομιλίες ΕΕ και Τουρκίας για τις βίζες

Η Τουρκία πραγματοποιεί πρόοδο στα μέτρα που χρειάζεται να νομοθετήσει ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απελευθερώσει τις βίζες εισόδου για τα τουρκικά διαβατήρια, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Βασική αιχμή στο χάσμα μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία, καθώς η Ευρώπη ανησυχεί ότι ο νόμος ως έχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη αντιφρονούντων.

Συνολικά, η Άγκυρα θα πρέπει να υλοποιήσει 72 προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, η οποία θα ισχύσει μόνο για βιομετρικά διαβατήρια. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι έως τώρα η τουρκική πλευρά έχει εφαρμόσει «69 ή 70» από τις επίμαχες προϋποθέσεις.

Για την αναθέρμανση των συνομιλιών, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα μεταβεί στις Βρυξέλλες «τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Το θέμα των θεωρήσεων έχει προκαλέσει τριβή στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ειδικά μετά τις προειδοποιήσεις του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα «τορπιλίσει» τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση αν η Ευρώπη δεν απελευθερώσει τις θεωρήσεις.

Ο κ. Γιούνκερ έχει απαντήσει ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχτεί «απειλές» και ότι η Άγκυρα θα πρέπει ούτως ή άλλως να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Ωστόσο, σήμερα Δευτέρα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ξεκάθαρα υπέρ της ευρω-τουρκικής συνεργασίας για το προσφυγικό, που έχει μειώσει κατά πολύ τις αφίξεις στα ελληνικά νησιά.

«Αυτή η συμφωνία με την Τουρκία είναι ένα μοντέλο για τη εξισορρόπηση των συμφερόντων μας», είπε η κ. Μέρκελ, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Πηγή: skai.gr