Σομαλία: Ισόβια για τους δύο κύριους οργανωτές της βομβιστική επίθεσης στο αεροπλάνο

Δέκα άνθρωποι καταδικάστηκαν στη Σομαλία για τη βομβιστική επίθεση που χτύπησε ένα επιβατικό αεροσκάφος λίγο μετά την απογείωσή του από το Μογκαντίσου το Φεβρουάριο, οδηγώντας το σε αναγκαστική προσγείωση.

Οι δύο κύριοι ύποπτοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Ένας από τους δύο, που εργαζόταν παλαιότερα στην ασφάλεια του αεροδρομίου του Μογκαντίσου, κρίθηκε ένοχος για την προετοιμασία του φορητού υπολογιστή που χρησιμοποιήθηκε ως βόμβα. Ο δεύτερος, που πιστεύεται ότι χρηματοδότησε την όλη επιχείρηση, καταδικάστηκε ερήμην καθώς διαφεύγει τη σύλληψη.

Οκτώ ακόμα άτομα
, ανάμεσά τους εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, τιμωρήθηκαν με τέσσερις μήνες έως έξι χρόνια στη φυλακή για συμμετοχή στην προετοιμασία της επίθεσης. Έξι άτομα απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθερα.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε αεροπλάνο της Daallo Airlines, με 75 επιβαίνοντες, περίπου 15 λεπτά μετά την απογείωση, και προκάλεσε τρύπα στην άτρακτο του αεροπλάνου.

Ένας επιβάτης, που εικάζεται ότι ήταν ο βομβιστής, έχασε τη ζωή του και «ρουφήχτηκε» από την τρύπα που προκλήθηκε στην καμπίνα του αεροπλάνου. Η σορός του εντοπίστηκε στα περίχωρα του Μογκαντίσου.

Την ευθύνη για το χτύπημα έχει αναλάβει η ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαχάαμπ, σύμμαχος της αλ-Κάιντα στη Ανατολική Αφρική. Η αλ-Σεμπάμ βρίσκεται πίσω από σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη Σομαλία, τη γειτονική Κένυα και άλλες χώρες της περιοχής.
Πηγή: skai.gr