Μέρκελ: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στις κρίσεις

Ο Φρανσουά Ολάντ και η Αγγελα Μέρκελ απηύθυναν έκκληση, κατά τη διάρκεια των σημερινών τελετών για την 100ή επέτειο της μάχης του Βερντέν, για την προστασία της Ευρώπης, «μία εύθραυστη περιοχή» , απέναντι στις «δυνάμεις της διαίρεσης» που εκφράστηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

«Το ιερό μας καθήκον είναι γραμμένο στη ρημαγμένη γη του Βερντέν και περιορίζεται σε λίγες λέξεις: αγαπάμε την πατρίδα μας, αλλά προστατεύουμε το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη, χωρίς την οποία θα ήμασταν εκτεθειμένοι στις θύελλες της Ιστορίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Οι δύο ηγέτες που έδωσαν ραντεβού σήμερα στο Βερντέν της ανατολικής Γαλλίας, στο πεδίο μίας από τις φονικότερες μάχες του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, επισήμαναν τον εύθραυστο χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της εξόδου της Βρετανίας μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Η Ευρώπη είναι «η μεγαλύτερη κοινότητα δημοκρατικών χωρών, ένα σημείο αναφοράς», αλλά επίσης μία «μεγάλη εύθραυστη ζώνη» που οφείλουμε να προστεύσουμε, είπε ο Φρανσουά Ολάντ ενώ κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις «της διαίρεσης, του κλεισίματος και της οπισθοχώρησης κινούνται και πάλι». 

Η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε επίσης στις σημερινές «αδυναμίες» της Ευρώπης απέναντι στην προσφυγική κρίση και ζήτησε την έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στις κρίσεις. Για την επιβίωση της Ευρώπης, είναι σημαντικό «να μη κλειστούμε στους εαυτούς μας, αλλά να είμαστε ανοικτοί για τον άλλον».

«Εάν σκεφτόμαστε μόνο με εθνικά κριτήρια, αυτό δεν θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε . Αυτό ισχύει τόσο για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, όσο και για την υποδοχή των προσφύγων», είπε.

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ιδιαίτερες ευθύνες, μεταξύ αυτών για τον τερματισμό των συρράξεων στις πύλες μας», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανατολική Ουκρανία, αλλά επίσης «την ευθύνη να υποδεχθούμε τους πληθυσμούς που φεύγουν για να γλιτώσουν τις τραγωδίες και τις σφαγές».
Πηγή: skai.gr