Στη Χιροσίμα για ιστορική επίσκεψη ο Μπαράκ Ομπάμα

Ιστορική επίσκεψη στη Χιροσίμα πραγματοποιεί ο Μπαράκ Ομπάμα, γινόμενος ο πρώτος ενεργός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται την πόλη-θύμα της πρώτης ατομικής βόμβας.

«[Η επίσκεψή μου] είναι απόδειξη του ότι ακόμα και οι πιο επίπονες διαιρέσεις μπορούν να γεφυρωθούν», δήλωσε ο κ. Ομπάμα αφού προσγειώθηκε στην πλησιέστερη αμερικανική βάση, από την οποία μετέβη στη Χιροσίμα. Προσέθεσε πως η συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία είναι «μία από τις πιο ισχυρές στον κόσμο».

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει αποσαφηνίσει ότι δεν θα απολογηθεί για τη ρίψη της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία, αλλά θα τιμήσει όλους τους νεκρούς του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Πρόκειται για μία ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη όσον χάθηκαν» στον πόλεμο, είπε ο κ. Ομπάμα, μιλώντας ενώπιον των αμερικανών ενστόλων.

Ο Λευκός Οίκος έχει χαρακτηρίσει την επίσκεψη ως δείγμα της δέσμευσης του κ. Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.

Η ατομική βόμβα χτύπησε τη Χιροσίμα το πρωί της 6ης Αυγούστου του 1945, και τελικά προκάλεσε το θάνατο 140.000 ανθρώπων.

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, οι ΗΠΑ έριξαν και τη δεύτερη ατομική βόμβα, στο Ναγκασάκι, σκοτώνοντας ακόμα 74.000 ανθρώπους.
Πηγή: skai.gr