Κλείσιμο

Τουσκ: Σκληρές αποφάσεις στις εδαφικές διενέξεις σε Κριμαία και Νότια Σινική

«Σαφή και σκληρή» στάση στις αμφιλεγόμενες απαιτήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και στο θέμα της προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία πρέπει να τηρήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των G7, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου οι ισχυρές χώρες να εκπληρώσουν το ρόλο τους και να εδραιώσουν την παγκόσμια ειρήνη.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G7 στην Ιαπωνία, ο κ Τουσκ προειδοποίησε ότι οι ισχυρές χώρες καλούνται να αποδείξουν την αξιοπιστία τους και τις αξίες που υπηρετούν.

«Η επιτυχία της δοκιμασίας αυτής θα κριθεί εάν πάρουμε μια σαφή και σκληρή στάση στα θέματα που θα συζητήσουμε. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο θέμα της ασφάλειας της ναυσιπλοίας νοτιοανατολικά της Κίνας και το θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας».

Ο Τουσκ πρόσθεσε: «Καλούμαστε να πάρουμε θέση και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας καθώς μόνο η πίστη μας σε αυτές δεν αρκεί πια».

Το Πεκίνο έχει εξοργίσει ορισμένους από τους γείτονές του στην Νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ, καθώς διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

«Η πολιτική της G7 είναι σαφής: κάθε θαλάσσια ή εδαφική διεκδίκηση θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και οποιαδήποτε εδαφική διαφορά υπάρχει θα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο. Οι μονομερείς ενέργειες και τη χρήση βίας ή εξαναγκασμού δεν θα γίνονται δεκτές» είπε ο Τουσκ.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν μια μεγάλη διαμάχη δεδομένου ότι η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και στη συνέχεια κατηγορήθηκε ότι με αυτόν τον τρόπο τροφοδότησε μια αιματηρή αυτονομιστική εξέγερση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η κρίση έχει δυσχεράνει πολύ τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και έχει φέρει αντιμέτωπη τη Ρωσία με τις κυρώσεις των δυτικών. 

Πηγή: skai.gr