Στη μέγγενη απεργίας και στους πυρηνικούς σταθμούς η Γαλλία

Στους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας επεκτείνεται σήμερα η μεγάλη κινητοποίηση των συνδικάτων στη Γαλλία κατά του νέου εργασιακού νόμου, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κινδυνεύει πλέον ακόμα και με ενεργειακή κρίση.

Το CGT, ένα από τα πέντε μεγάλα της Γαλλίας, ανακοίνωσε πως οι εργαζόμενοι σε 16 από τις 19 πυρηνικές μονάδες της χώρας ψήφισαν για 24ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη.

Η απεργία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με δεδομένο ότι το 75% παράγεται από πυρηνικές μονάδες, όμως στέλεχος του CGT παραδέχτηκε στο πρακτορείο Reuters ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από το βαθμό συμμετοχής των εργατών στην κινητοποίηση.

Οι απεργίες και τα μπλόκα που έχει οργανώσει το CGT έχουν ήδη πλήξει πέντε από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας, περιορίζοντας την παραγωγή καυσίμων και προκαλώντας ουρές σε πολλά πρατήρια βενζίνης.

Αντιδρώντας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας ώστε να συνεχίσει η τροφοδοσία της οικονομίας και των νοικοκυριών. Η Γαλλία υπολογίζεται ότι διαθέτει στρατηγικά αποθέματα καυσίμων για σχεδόν τέσσερις μήνες.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να αποσύρει τον εργασιακό νόμου, που καθιστά πιο εύκολες τις απολύσεις, ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει προειδοποιήσει το CGT ότι αν χρειαστεί η Αστυνομία θα σπάσει με τη βία τα μπλόκα τους.

Το χάος έρχεται δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (Euro 2016) που φιλοξενεί η Γαλλία.
Πηγή: skai.gr