Ινδονησία: Θανατική ποινή για τους βιαστές παιδιών

Την θανατική ποινή και τον χημικό ευνουχισμό συμπεριέλαβε η Ινδονησία στις ποινές για τους βιαστές παιδιών. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από σειρά αντιδράσεων που προκλήθηκαν από το βίαιο έγκλημα του ομαδικού βιασμού και της δολοφονίας ενός 14χρονου κοριτσιού.

Ο Πρόεδρος της χώρας Γιόκο Γουιντόντο είπε ότι η νέα αυτή ποινή είναι ένας τρόπος πρόληψης ενάντια στη σεξουαλική βία που μπορεί να δεχτεί ένα παιδί. 

Η νέα ποινή θεσπίστηκε με έκτακτο προεδρικό διάταγμα και έτσι οι νέοι κανόνες τίθενται αμέσως σε ισχύ, όμως η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ανατραπεί από το κοινοβούλιο κάποια άλλη στιγμή. 

Προηγουμένως, η μέγιστη ποινή για έναν βιασμό, είτε ενήλικα είτε ενός παιδιού, ήταν 14 χρόνια φυλάκισης. Επίσης, τώρα, οι άνθρωποι που φυλακίζονται για σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος παιδιών, θα αναγκάζονται να φορούν και ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης μετά την απελευθέρωσή τους.

Ο βιασμός και η δολοφονία του 14χρονου κοριτσιού από την συμμορία και αυτός ενός 18χρονου εργάτη σε εργοστάσιο που έγιναν αυτόν τον μήνα έχουν πυροδοτήσει την εθνική οργή.

Οι αντιδράσεις στα social media δείχνουν ότι οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότερες ποινές, συμπεριελαμβανομένου του χημικού ευνουχισμού και της θανατικής ποινή για τους δράστες, ιδιαίτερα όταν τα θύματα είναι παιδιά.

Αλλά ένας αριθμός κορυφαίων ακτιβιστών που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει εκφράσει τη διαφωνία του.

«Ο νόμος για τον χημικό ευνουχισμό αποτελεί απόδειξη ότι το κύριο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι να ελέγξει τις σεξουαλικές ορμές και όχι απλά να τιμωρήσει τις βίαιες σεξουαλικές επιθέσεις» έγραψε στο twitter η Μαριάνα Αμινούντι από την Εθνική Επιτροπή για τη βία ενάντια στις γυναίκες.

Ενώ η Σάντρα Μονιάγκα από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έγραψε: «Η βία δεν θα σταματήσει από βίαιες τιμωρίες».

«Ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό έγκλημα πρέπει να τιμωρηθεί όπως πρέπει », είπε τέλος ο κ Γουιντόντο απαντώντας σε όσους αντιτίθενται στην νέα απόφαση.
Πηγή: skai.gr - BBC