Άγκυρα: Η ΕΕ δεν είναι η «μόνη επιλογή» για την Τουρκία

Η σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντική, αλλά δεν είναι η «μόνη επιλογή» για την Άγκυρα υποστήριξε την Τετάρτη ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τσελίκ, ο οποίος αντικαθιστά τον Βολκάν Μποζκίρ στη νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπινάλι Γιλντιρίμ, δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι «η Τουρκία επιθυμεί η ΕΕ να δώσει τέλος στα "δύο μέτρα και σταθμά της" στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Η Τουρκία δεν «μπλοφάρει» ή «εκστομίζει απειλές» όταν λέει ότι θα μπορούσε να αναστείλει όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας επανεισδοχής, παρατήρησε από την πλευρά του την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να είναι «δίκαιη» με την Τουρκία. 

Η Άγκυρα εμμένει στη
μη τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της, παρά τα προβλεπόμενα στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ενώ Βερολίνο και Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι επιθυμούν ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την ΕΕ ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα εμποδίσει τους νόμους που σχετίζονται με τη συμφωνία-ορόσημο για την ανακοπή του κύματος προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, αν η ΕΕ δεν εξαιρέσει τους Τούρκους από την υποχρέωση να ταξιδεύουν με βίζα στη ζώνη Σένγκεν έως τα τέλη Ιουνίου.

«Αν αυτό (κατάργηση βίζας) δεν συμβεί... τότε καμία απόφαση και κανένας νόμος, στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής δεν θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας» διεμήνυσε ο Ερντογάν στην ομιλία του κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.

Πάντως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, προσθέτοντας όμως ότι «χρειάζεται χρόνος για να αντιμετωπιστούν τα προβληματικά σημεία».
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας