Ελεύθερη η ουκρανή πιλότος Σαβτσένκο μετά από ανταλλαγή κρατουμένων

Ελεύθερη αφέθηκε η ουκρανή πιλότος Νάντια Σαβτσένκο η οποία κρατούνταν στη Ρωσία από το 2014, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκομ προσθέτοντας πως η πιλότος έχει ήδη επιστρέψει στο Κίεβο.

Η Σαβτσένκο φέρεται να αφέθηκε ελεύθερη μετά από ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο, μετά από προσωπική παρέμβαση Ποροσένκο.

Είχε καταδικαστεί σε 22 χρόνια κάθειρξης στη Ρωσία με την κατηγορία ότι δολοφόνησε δύο δημοσιογράφους στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορία την οποία αρνείται κατηγορηματικά.

Η νεαρή ουκρανή πιλότος είναι εθνική ήρωας στην πατρίδα της και σύμβολο της αντίστασης στη «ρωσική αρκούδα».

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ως αντάλλαγμα για τη Σαβτσένκο η Ουκρανία απελευθέρωσε τους ρώσους Γιεβγκένι Γιεροφέγιεφ και Αλεξάντερ Αλεξάντροφ.

Οι δύο άνδρες είχαν παλαιότερα δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι είναι μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων που αιχμαλωτίστηκαν ενώ εκτελούσαν μυστική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει απαντήσει πως αμφότεροι έχουν παραιτηθεί από το στράτευμα.

Εάν οι πληροφορίες για την ανταλλαγή επιβεβαιωθούν, θα συνιστούν και σημαντική διπλωματική πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, οι οποίες παραμένουν τεταμένες λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Περιμέναμε για την ελευθερία της Νάντα Σαβτσένκο για πολύ καιρό [...] Καλά νέα σήμερα για την οικογένεια της, τους φίλους της και όλη την Ουκρανία», δήλωσε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Πηγή: skai.gr