Βραζιλία: Σε διαθεσιμότητα ο Ρομέρου Ζούκα

Υπουργός της νέας κυβέρνησης της Βραζιλίας, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς στη βραζιλιάνικη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, «ετέθη στην εφεδρεία» χθες κι απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, αναφέρει διάταγμα του προσωρινού προέδρου Μισέλ Τέμερ το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Ο Ρομέρου Ζούκα, υπουργός Σχεδιασμού, έγινε η πέτρα του σκανδάλου χθες, όταν η εφημερίδα Folha de Sao Paulo δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της ένα ηχητικό απόσπασμα το οποίο τον εκθέτει, κλονίζοντας τη νέα κυβέρνηση μόλις δώδεκα ημέρες αφότου ορκίστηκε.

Στην ηχογραφημένη συνομιλία, που είχε γίνει τον Μάρτιο, ο Ζούκα εκφράζεται υπέρ μιας «συμφωνίας» η οποία προϋποθέτει την παραπομπή σε δίκη της κεντροαριστερής προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ, ώστε να μπει φρένο στην έρευνα για τη διασπάθιση κεφαλαίων της Πετρομπράς, μια υπόθεση για την οποία κατηγορείται ο ίδιος.

«Η παραπομπή είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχει άλλο ζήτημα. Πρέπει να τελειώνουμε με όλα αυτά τα σκ... Πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση για να σταματήσει η αιμορραγία», δηλώνει κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο σπίτι του ή στο γραφείο του με έναν πρώην γερουσιαστή του κόμματός του, τον Σέρζιου Μασάντου, ο οποίος είναι εξάλλου πρώην πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρείας Transpetro και τον βαρύνουν επίσης υποψίες για διαφθορά.

Ο Ρομέρου Ζούκα προσπάθησε χθες να δικαιολογηθεί, υποστηρίζοντας πως αναφερόταν, με τον όρο «αιμορραγία», στην οικονομική κρίση κι όχι στην έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς στην Πετρομπράς, καθώς και ότι όσα είπε παρερμηνεύθηκαν.

Αλλά ο Ζούκα —το δεξί χέρι του 75χρονου προέδρου Τέμερ— δεν αναφέρεται πουθενά στην υπόλοιπη συζήτηση διάρκειας περίπου μιας ώρας, η οποία δημοσιοποιήθηκε ολόκληρη, στη βαθιά οικονομική ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η γιγαντιαία αναπτυσσόμενη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Ο Ζούκα ήταν ένας από τους κυριότερους αρχιτέκτονες της διαδικασίας παραπομπής της Ρουσέφ σε δίκη στη Γερουσία, την οποία η πρόεδρος, η οποία απηλλάγη την 12η Μαΐου και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας (το μέγιστο έξι μήνες) από τα καθήκοντά της, κατήγγειλε χαρακτηρίζοντάς την ένα θεσμικό «πραξικόπημα» που απεργάστηκε ο έως πριν δώδεκα ημέρες αντιπρόεδρός της. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει η Ρουσέφ είναι ότι παραβίασε τον νόμο παραποιώντας τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα.

Ο Ζούκα είχε διαδεχθεί πρόσφατα τον Τέμερ στην προεδρία του κεντρώου PMDB, σε μια εξέλιξη που είχε προδιαγράψει την πτώση της Ρουσέφ καθώς το κόμμα αυτό αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό στα τέλη του Μαρτίου.

Ανώτατα στελέχη του PMDB ενέχονται στο σκάνδαλο της Πετρομπράς, όπως εξάλλου και στελέχη του κεντροαριστερού Κόμματος Εργατών (PT) της Ρουσέφ, το οποίο κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003. Ήδη έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές ανώτατα πρώην στελέχη του PT.

Ο Ντιόγκο Ολιβέιρα, πρώην εκτελεστικός γραμματέας του υπουργείου Σχεδιασμού, θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο αυτό προσωρινά.

Ο Τέμερ βασιζόταν στον Ζούκα, πολύπειρο γερουσιαστή με 20 χρόνια στο σώμα, για την έγκριση του νέου προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας, από το Κογκρέσο.

Πέραν του Ζούκα και άλλα μέλη της κυβέρνησης Τέμερ ερευνώνται για τον ρόλο τους στο κύκλωμα διαφθοράς στην Πετρομπράς.

Η Ελιάνι Καντανιέντε, έμπειρη σχολιάστρια της εφημερίδας Estado de Sao Paulo, έγραψε χθες ότι η απομάκρυνση του Ζούκα ήταν ασφαλώς η μοναδική επιλογή του Τέμερ αλλά δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της προσωρινής κυβέρνησης. «Ο Ζούκα φεύγει, αλλά τα ίχνη από τις ηχογραφημένες συνομιλίες μένουν... και θα τροφοδοτήσουν και θα πυροδοτήσουν τα κινήματα που θα βγουν στους δρόμους εναντίον του Τέμερ», προέβλεψε.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της νότιας πόλης Κουριτσίμπα αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς στην Πετρομπράς, η οποία έχει ευρεία υποστήριξη από την κοινή γνώμη. Αξιωματικοί της δήλωσαν χθες ότι δεν ήταν ενήμεροι για την υποκλοπή της συνομιλίας του Ζούκα αλλά είναι ανήσυχοι για όσα φέρεται να είπε.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ